Άλλη μία φορά τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχασαν το τραίνο για μία αντικειμενική ανάλυση. Επειδή η επέμβαση του Ισραήλ τελείωσε καμία έρευνα δεν γινέται από τα Ελληνικά ΜΜΕ και ο Έλληνας μένει στο σκοτάδι.
Το παρακάτω άρθρο είναι μετάφραση από το Ιταλικό περιοδικό Πανόραμα και τον δημοσιογράφο τους Φάουστο Μπιλοσλάβο (http://panorama.it) Το άρθρο στα Ιταλικά βρίσκεται εδω: http://blog.panorama.it/mondo/2009/02/16/gaza-la-sporca-guerra-di-hamas/ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ «Panorama» (18 Φεβρουαρίου 2009)ΑποκλειστικόΨέματα από την ΓάζαΜας έδειξαν μόνο τις ισραηλινές βόμβες και τα τεθωρακισμένα, αλλά υπάρχει μια άλλη αλήθεια που κρύβει η Χαμάς όπως την χρήση αμάχων σαν ανθρώπινες ασπίδες, τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, τους δεκάδες αγνοούμενους, την βοήθεια του ΟΗΕ που κλάπηκε, τα χρήματα που τσέπωσαν οι ηγέτες του κινήματος.Αυτές είναι οι μαρτυρίες των Παλαιστινίων που δεν επιθυμούν πλέον να ζουν υπό ένα καθεστώς τρόμουΓΑΖΑΟ Βρώμικος Πόλεμος της ΧαμάςΤου Fausto Bilosalvo από την Γάζα«Το να πεθάνει κάποιος μαζί μας αποτελεί μεγάλη τιμή. Θα πάμε μαζί στον Παράδεισο ή θα επιζήσουμε μέχρι τη νίκη.» Έτσι απάντησαν οι μαχητές της Χαμάς στις εκκλήσεις των Παλαιστινίων αμάχων να μην χρησιμοποιούν τα σπίτια τους ως βάσεις κατά την διάρκεια της τρομακτικής ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.
Τώρα που έσβησαν τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας, το «Panorama» πήγε να δει τι γίνεται στη Γάζα και ανακάλυψε την άλλη πλευρά του πολέμου που είναι εξίσου βρώμικη και δεν την έχει διηγηθεί κανείς. Ολόκληρα κτήρια τέθηκαν υπό ομηρία, ο πληθυσμός χρησιμοποιήθηκε σαν ανθρώπινη ασπίδα, και για τους αντιφρονούντες υπάρχει ακόμα και σήμερα ο κίνδυνος να δεχθούν μία σφαίρα με την κατηγορία ότι είναι «προδότες.»
Αυτός ο κίνδυνος μόνο θεωρητικός δεν είναι. Από το τέλος Δεκεμβρίου, 181 Παλαιστίνιοι έχουν εκτελεστεί με συνοπτικές διαδικασίες, ή έχουν πυροβοληθεί στα γόνατα ή έχουν βασανιστεί επειδή αντιτάχθηκαν στη Χαμάς.
Και τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τώρα το ισλαμικό κίνημα που κυβερνά την Γάζα κρατώντας το Κόρανι στο ένα χέρι και το όπλο στο άλλο θέλει να ελέγξει τα πάντα, ακόμα και την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση.
Το κτήριο Ανταλούς στη γειτονία Αλ Καράμα στην πόλη της Γάζας έχει μετατραπεί σε έναν σκελετό από μπετόν. Οι Ισραηλινοί χτύπησαν δυνατά και δεν έχει απομείνει τίποτα για το παλαιστινιακό ζευγάρι μέσης ηλικίας εκτός από το να μαζέψει τα μπάζα ενός διαμερίσματος που δεν έχει ακόμα αποπληρωθεί. Μας συνοδεύουν μέχρι τα απομεινάρια της εσωτερικής σκάλας με την προϋπόθεση ότι το «Panorama» θα χρησιμοποιήσει μόνο τα παρατσούκλια της οικογένειάς τους. «Ξέραμε ότι θα καταλήξουμε έτσι. Από τις πρώτες μέρες τις επίθεσης οι μουκαουιμίν (οι αντάρτες της παλαιστινιακής «αντίστασης») είχαν πάρει θέσεις στον δωδέκατο και τον δέκατοτριτο όροφο, με ελεύθερους σκοπευτές. Κάθε τόσο προσπαθούσαν χωρίς επιτυχία να πυροβολήσουν ένα από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί,» λέει ο Μοχάμεντ, κουνώντας το κεφάλι του. Στο κτήριο που δεν είχε ολοκληρωθεί, ζούσαν 22 οικογένειες, πάνω από 120 άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Οι Ισραηλινοί είχαν αρχίσει να καλούν στα κινητά τηλέφωνα των ενοίκων διατάζοντας τους να εγκαταλείψουν τον χώρο. Τότε, οι μαχητές έλαβαν ένα πιο κατηγορηματικό μήνυμα καθώς ένα μαχητικό έριξε μία βόμβα σε μία άδεια αυλή στην άλλη πλευρά του δρόμου χωρίς να προκληθούν θύματα, αλλά άνοιξε έναν τεράστιο κρατήρα. Μία ομάδα κατοίκων έκανε έκκληση στους μαχητές να αποχωρήσουν, Η απάντηση ήταν: «Θα πεθάνετε μαζί μας ή θα επιζήσουμε μαζί.»
Στις 13 Ιανουαρίου τα ισραηλινά F-16 χτύπησαν το κτήριο στις 21:30 το βράδυ. Τα βράδια πηγαίναμε να κοιμηθούμε στα σπίτια των συγγενών μας. Σωθήκαμε, αλλά δεν είχαμε πλέον σπίτι και παρά ταύτα πρέπει να αποπληρώσουμε 9 χρόνια του δανείου», λέει με απόγνωση η Όμ Μοχάμεντ, που φορά μαντίλα στο κεφάλι της. Η Ισλαμική Τράπεζα δεν κάνει εξαιρέσεις.
Σε άλλο κτήριο στη Γάζα στη γειτονιά Αλ Νάσερ, ζούσαν περίπου 170 άμαχοι σε οκτώ ορόφους. Όταν οι μαχητές πήραν θέσεις στην ταράτσα, ένας πρώην Παλαιστίνιος συνταγματάρχης πήγε να τους μιλήσει εξηγώντας ότι θα τραβήξουν τις βόμβες των Ισραηλινών στα παιδιά που βρίσκονται στο κτήριο. «Θα είναι μεγάλη τιμή εάν πεθάνετε μαζί μας,», απάντησαν οι υπερασπιστές της Γάζας. Όταν ο αξιωματικός επέμενε, πυροβόλησαν πάνω από το κεφάλι του με καλάσνικωφ για να τον ξεφορτωθούν.
Στο Σέικ Ζαγιέντ, 20 χιλιόμετρα βορειότερα, ένας Παλαιστίνιος φαρμακοποιός είχε οχυρωθεί με την οικογένειά του στον δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας του. Οι ισλαμιστές μαχητές είχαν τοποθετήσει στον μπροστινό δρόμο έναν εκρηκτικό μηχανισμό και κρύβονταν στον τρίτο όροφο με τον πυροκροτητή. «Ήθελαν να ανατινάξουν το πρώτο ισραηλινό τεθωρακισμένο που θα περνούσε. Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι η αντίδραση θα ήταν σφοδρή και ότι θα χτυπούσαν ακόμα και τα διαμερίσματά μας. Στο τέλος έπρεπε να φύγουμε,» λέει στωικά ο φαρμακοποιός κατηγορώντας (την Χαμάς).
Στην περιοχή Τελ Αλ Αουά, που δέχθηκε την χερσαία εισβολή του Ισραήλ, οι άνθρωποι έγιναν όμηροι δύο φορές. «Να με φωνάζετε Νάτζι, που σημαίνει επιζών, διότι αν γράψετε το πραγματικό μου όνομα, θα με σκοτώσουν,» εκλιπαρεί, ο Παλαιστίνιος ιδιοκτήτης σπιτιού. «Οι άνδρες της Χαμάς κατέφτασαν το βράδυ για να κοιμηθούν κάτω από τις σκάλες. Πρώτα ήταν ένστολοι και μετά με πολιτικά και κρυμμένα όπλα. Προσπαθήσαμε να σφραγίσουμε την πόρτα αλλά δεν γινόταν τίποτα. Οι μαχητές χρησιμοποίησαν ολόκληρο το κτήριο σαν ασπίδα και μπορούσε να βομβαρδιστεί ανά πάσα στιγμή.
Όταν οι άνδρες της Χαμάς κέρδισαν τις εκλογές στη Λωρίδα της Γάζας, ο Νάτζι χάρηκε με την αλλαγή, αλλά τώρα τους μισεί. «Εξαπολύουν ρουκέτες χωρίς κανένα στρατιωτικό αποτέλεσμα εκτός από την αυτοκαταστροφή,» λέει ο επιζών. «Το κάνουν για να παίρνουν λεφτά από τους Ιρανούς και Σύριους υποστηρικτές τους.» Όταν κατέφτασαν οι Ισραηλινοί, οι μαχητές της «αντίστασης» στην περιοχή είχαν εξαφανιστεί. Για να τους βρουν οι στρατιώτες μπήκαν στο κτήριο. Μαζί με τους άλλους άνδρες στην πολυκατοικία, ο Παλαιστίνιος βρέθηκε κρατούμενος για μία μέρα και μία νύχτα. «Έγινα όμηρος δύο φορές στον ίδιο πόλεμο,» λέει αναστενάζοντας ο Νάτζι. «Και οι άνδρες της Χαμάς έχουν απειλήσει να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς στο τέλος των εχθροπραξιών, επειδή διαμαρτυρήθηκα.»
Σε άλλες περιπτώσεις οι νταήδες των Ταξιαρχών Ιζεντίν αλ Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, δεν περιορίστηκαν στις απειλές. Ο Οσάμα Ατάλα ήταν 40 ετών, και η μικρότερη κόρη του μόλις είχε γεννηθεί πέντε μέρες νωρίτερα. Σκοτώθηκε στις 28 Ιανουαρίου, 11 μέρες μετά την εκεχειρία. Ο Ατάλα ήταν δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο και ακτιβιστής της Φατάχ, του κόμματος του μετριοπαθούς Παλαιστινίου Πρόεδρου, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός ως Άμπου Μάζεν. «Έκανε ανοικτά κριτική στη Χαμάς, αλλά ποτέ δεν σήκωσε όπλο εναντίον τους,» ισχυρίζεται ο Μοχάμεντ Ατάλα, συγγενής του θύματος.
Οι δολοφόνοι ήρθαν στο σπίτι του για να τον συλλάβουν με δύο τζιπ γεμάτα από ένοπλους άνδρες. Φορώντας μάσκες έδειξαν ταυτότητες των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας των Παλαιστινίων. Είπαν στην οικογένεια ότι θα «του κάνουμε μόνο μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις. Θα τον επιστρέψουμε σε μισή ώρα.» Ο δάσκαλος του δημοτικού βασανίστηκε για όλο το βράδυ. Μετά τον σκότωσαν πυροβολώντας τον από απόσταση αναπνοής στον γοφό, πριν τον εγκαταλείψουν την ώρα που ξεψυχούσε μπροστά στο Νοσοκομείο Σιφά.
«Από την αρχή του πολέμου έχουμε καταγράψει 27 εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. 127 άλλοι άνθρωποι έχουν απαχθεί, έχουν βασανιστεί, ή πυροβολήθηκαν στα πόδια. Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την τύχη εκατό κρατουμένων από τη Χαμάς. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι υψηλότεροι αλλά, δεν αναφέρονται πολλές περιπτώσεις διότι ο κόσμος είναι φοβισμένος.» Η κατηγορία αναφορικά με τον βρώμικο πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Χαμάς εναντίον των αντιπάλων της προέρχεται από τον Σαλά Αμπντ Αλάτι, μέλος της ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα.
Τα ονόματα 58 ατόμων που πυροβολήθηκαν στα γόνατα, έχουν δημοσιοποιηθεί από την Ραμάλα, την πρωτεύουσα της Δυτικής Όχθης όπου διοικεί ο Άμπου Μάζεν.
112 άλλοι Παλαιστίνιοι, έχουν σπασμένα πόδια από χτυπήματα που δέχθηκαν με σιδερένιους λοστούς ή τσιμεντένιες πλάκες. Είναι κατά κόρον υποστηρικτές της Φατάχ. Κατηγορούνται για συνεργασία με το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. Στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος Υπουργός Κρατουμένων και Προσφύγων, Ζιγιάντ Άμπου Εϊν, έχει κάνει λόγο για «τρομοκρατία» και «εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού.»
Ένα από τα θύματα είναι ο Ααέντ Ομπάιντ, πρώην στρατιωτικός αστυνομικός που υποστηρίζει την Φατάχ. Με μπλέ μάτια, κοντά κόκκινα γένια, και σκαμμένα μάγουλα, πονάει και βρίσκεται ξαπλωμένος, στον καναπέ του στην πόλη της Γάζας. Κρύβει το αριστερό του πόδι που είναι τυλιγμένο με γάζες κάτω από την κουβέρτα. «Στις 26 Ιανουαρίου, περίπου στις 19:00 καθόμουν έξω από την πόρτα κουβεντιάζοντας με τον αδερφό μου,» λέει. «Τέσσερις οπλισμένοι μασκοφόροι άνδρες κατέφτασαν με ένα ασημένιο τζίπ σαν εκείνα που χρησιμοποιούνται από την Χαμάς. Με συνέλαβαν, μου έβαλαν κουκούλα, και με πήραν με το ζόρι. Δεν είχα κάνει τίποτα.» Πρώτα τον μετέφεραν σε ένα κέντρο εκπαίδευσης μαχητών και του είπαν ότι θα τον εκτελέσουν. Μετά τον έβαλαν να προσευχηθεί και τον πέταξαν πάλι στο αυτοκίνητο. «Κάποια στιγμή πήγαν κοντά στο Νοσοκομείο Σιφά και με έβαλαν να ξαπλώσω κάτω. Με πυροβόλησαν δύο φορές με καλάσνικωφ στο αριστερό πόδι, χωρίς να μου πούνε καν ποια ήταν η κατηγορία εναντίον μου.
Ο αδερφός του άνδρα που πυροβολήθηκε στα γόνατα, είναι ένας από τους κρατουμένους της Φατάχ που απελευθερώθηκε από τις Φυλακές Σαράια, στο κέντρο της Γάζας, πριν το βομβαρδίσουν οι Ισραηλινοί. Έχει καλοσχηματισμένο μουστάκι και οργή στα μάτια του. «Μερικοί κρατούμενοι τραυματίστηκαν από τις βόμβες και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Σιφά. Τουλάχιστον επτά δολοφονήθηκαν στις κλίνες τους στο νοσοκομείο.»
Αφότου η Χαμάς χρησιμοποίησε τον πόλεμο για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό, τώρα θέλει να ελέγξει την διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση. Επιπλέον, προσπάθησε να κατασχέσει την βοήθεια της UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Στις 4 Φεβρουαρίου, αστυνομικοί της Χαμάς, άρπαξαν 406 μερίδες φαγητού και 3.500 κουβέρτες που προορίζονταν για 500 παλαιστινιακές οικογένειες. Την επόμενη μέρα, ο κύριος αξιωματούχος του ΟΗΕ στην Γάζα, Τζων Τζίνγκ, δήλωσε κατηγορηματικά στο «Panorama» ότι: «Είναι η πρώτη και τελευταία φορά που κλέβουν την βοήθειά μας. Πρέπει να την επιστρέψουν χωρίς συζήτηση.» Κατά την διάρκεια της νύχτας μερικές ώρες αργότερα κατασχέθηκαν και 300 τόνοι τροφίμων. H UNRWA αποφάσισε να αναστείλει την αποστολή βοήθειας στη Γάζα μέχρι να επιστραφεί αυτή που κλάπηκε. Στις 9 Φεβρουαρίου οι φονταμενταλιστές τα παρέδωσαν και τα επέστρεψαν όλα, αλλά πάντοτε προσπαθούν να επιβάλλουν την υποστήριξη μέσω της βοήθειας.
«Ό,τι περνάει από την Ράφα, το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο, καταλήγει στα χέρια της Χαμάς. Η διανομή γίνεται από τις κοινωνικές επιτροπές των τζαμιών, το 90% εκ των οποίων ελέγχεται από το ισλαμικό κίνημα,» εξηγεί ο Μκαίμερ Αμπουσάντα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ της Γάζας. Οι κατάλογοι της διανομής λειτουργούν υπέρ εκείνων που υποστηρίζουν την Χαμάς, και είναι το όπλο για την εξασφάλιση της υποστήριξης με αντάλλαγμα την βοήθεια. Στα τέλη Ιανουαρίου, η αστυνομία σταμάτησε τα φορτηγά μιας τοπικής ανθρωπιστικής οργάνωσης που εργάζεται για μία ιταλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ήθελε τους καταλόγους για την διανομή του νερού.
Για να συναντηθούμε με τον επικεφαλής μιας παλαιστινιακής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Υπηρεσία USAid της Αμερικής, περιπλανιόμαστε με προσοχή τη νύχτα. Το ραντεβού μας είναι στη Τζαμπάλιγια. Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ φοβάται την Χαμάς, όχι τους Ισραηλινούς. Μιλώντας στο «Panorama» η πηγή την κατηγορεί την οργάνωση ότι «θέλει να επιβάλλει τους άνδρες της να ελέγχουν την διανομή. «Μας είπαν να μην κάνουμε στατιστικές έρευνες για τα σπίτια που καταστράφηκαν. Θέλουν να βάλουν χέρι και στην ανοικοδόμηση. Γνωρίζω πολλές οικογένειες που υπέφεραν από την ισραηλινή επίθεση, αλλά πέφτουν θύματα διακρίσεων σε σχέση με την βοήθεια επειδή δεν υποστηρίζουν την Χαμάς.»
Στη Μπέιτ Λαχίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, το σπίτι της Φατίμας έχει εν μέρει καταστραφεί. «Πήγα στην Ισλαμική Εταιρεία, μία οργάνωση που βρίσκεται κοντά στη Χαμάς και η οποία χειρίζεται τα θέματα βοήθειας και ανοικοδόμησης. Δεν ψηφίζω για αυτούς. Κατά περίεργο τρόπο δεν ήμουν καταχωρημένη στη λίστα διανομής,» λέει η γυναίκα μέσης ηλικίας που φορά μια πολύχρωμη μαντίλα.
Ένας δημοσιογράφος της Γάζας έχασε ένα όμορφο δυόροφο σπίτι. Του έδωσαν 380 ευρώ ως μία αρχική αποζημίωση. «Οι φίλοι της Χαμάς έχουν τσεπώσει 4.000 ευρώ. Για έναν γείτονά μου, του οποίου είχαν σπάσει μόνο τα τζάμια, αλλά είναι ένας απ' αυτούς, η βοήθεια κατέφτασε αμέσως», διαμαρτύρεται ο δημοσιογράφος.
Παρά την καταστροφή το ισλαμικό κίνημα έχει διακηρύξει ότι νίκησε. Ένα πικρόχολο ανέκδοτο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους Παλαιστινίους στη Γάζα είναι: «Μερικές ακόμα νίκες σαν και αυτές και η Γάζα θα εξαφανιστεί από το πρόσωπο της γης.» Αλλά κάτι αλλάζει. Μία δημοσκόπηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Κοινής Γνώμης Μπεϊτ Σαχούρ αποκαλύπτει ότι η υποστήριξη στη Χαμάς στη Λωρίδα έχει μειωθεί από το 51% τον Νοέμβριο στο 27.8% μετά τον πόλεμο.