Φώτο: Κρανία δολοφονημένων Νταρφουριανών. Ούτε καν θάβονται!
Μετάφραση μέρος άρθρου της Σάβο Ελέτα, Από την Εφ. Jerusalem Post
Η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει δημιουργήσει αναταραχή σε όλες της χώρες και ειδικά στον Μουσουλμανικό κόσμο. Πολλές χώρες στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική είχαν μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία τους καταδικάζοντας τους θανάτους πολιτών και παιδιών στην στρατιωτική επέμβαση.
Τα ΜΜΕ της Μέσης Ανατολής, όπως το Al Jazeera, κάλυψε τον πόλεμο 24 ώρες επί 7 ημέρες.
Μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί η διαμάχη στο Νταρφούρ δεν είχε ποτέ την ίδια κάλυψη.
Από το 2003, η Δυτική περιοχή του Σουδάν, το Νταρφούρ είναι το επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στους Αφρικανούς επαναστάτες και την Αραβο-Ελεγχώμενης κυβέρνησης του Σουδάν και της συνδεδεμένης παραστρατιωτικής οργάνωσης.
Όπως και στην Γάζα, πολλοί αθώοι πολίτες πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Υπολογίζεται πως στα τελευταία 6 χρόνια, περίπου 200.000 έχουν πεθάνει στις μάχες, από πείνα και αρρώστιες. Ο ΟΗΕ και οι υπηρεσίες βοηθείας υπολογίζουν πως περισσότεροι από 2 εκατομμύρια, σε συνολικό πληθυσμό 6 εκατομμυρίων, ζουν σε προσφυγικά στρατόπεδα.
Ακόμα και κατά την διάρκεια της χειρότερης περιόδου του Νταρφούρ, 2003-2004, όπου ολόκληρες πόλεις καταστράφηκαν με βαρβαρότητα από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές τους οργανώσεις, πάρα πολύ λίγοι στον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο αντέδρασαν για τους θανάτους. Μέχρι σήμερα, ούτε ένας Αραβας ή Μουσουλμάνος ηγέτης δεν έχει κάνει καμία κριτική στις επιχειρήσεις του Σουδάν στο Νταρφούρ.
Η Σουδανική κυβερνητική ελίτ λένε πως είναι ένα καθεστώς Αραβικό. Ίσως γι’ αυτό δεν έχει υπάρξει καμία ανησυχία για την κατάσταση στον Αραβικό κόσμο. Όμως, και οι δύο πλευρές στο Νταρφούρ είναι Μουσουλμάνοι και Νταρφουριανοί – και οι δύο είναι Άραβες και Αφρικανοί – και του Σουδάν οι πιο πιστοί Μουσουλμάνοι.
Ο Rami Khouri, Λιβανέζος δημοσιογράφος, πιστεύει πως η σιγή στον Αραβικό κόσμο «δεν είναι ειδικά στο Νταρφούρ, αλλά αντιπροσωπεύει γενικά μία αρρωστημένη κατάσταση όπου οι Αραβικές κυβερνήσεις προτιμούν να μην εμπλακούν στις αναμεταξύ τους εσωτερικές διαμάχες όταν κάποια από τις κυβερνήσεις κατηγορείται για βαρβαρότητες, ενώ οι Άραβες πολίτες δείχνουν απάθεια και αισθάνονται τελείως αβοήθητοι στις βαρβαρότητες και εγκλήματα στις κοινωνίες τους.»
Αυτή όμως η πολιτική αλλάζει μόνον όταν Μουσουλμάνοι υποφέρουν στα χέρια μή-Μουσουλμάνων, όπως Αμερικανών, Ρώσσων, Σέρβων, ή Ισραηλινών και άλλων. Τότε οι Αραβικές και Μουσουλμανικές κυβερνήσεις και οργανισμοί με πολύ ενέργεια και θράσσος καταδικάζουν σαν εγκλήματα, και οι πολίτες τους κάνουν διαδηλώσεις ενάντια στους «σταυροφόρους, άπιστους, ή σιωνιστές». Όταν όμως Μουσουλμάνοι υποφέρουν σε μεγάλη κλίμακα στα χέρια ενός Αραβικού καθεστώτως, υπάρχει απόλυτη σιγή.
Και παρ’ όλο που εκατομμύρια αθώων Μουσουλμάνων έχουν πέσει θύματα στο Νταρφούρ τα τελευταία 6 χρόνια, το γεγονός πως είναι θύματα Αραβικών καθεστώτων, εμποδίζει τους Άραβες πολίτες ακόμα και να αναγνωρίσουν την ανθρωπιστική καταστροφή.
Ο Ahmed Hussein Adam, εκπρόσωπος του Κινήματος για Δικαιοσύνη και Ισότητα, που είναι ο πιο ισχυρός στην επαναστατική του Νταρφούρ, καταδίκασε τους θανάτους στην Γάζα, αλλά παράλληλα, «αισθάνεται μεγάλη λύπη, που όλοι ασχολούνται με την Γάζα, ενώ δεν ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών στο Νταρφούρ, και πολλοί έχουν το αίμα των πολιτών στο Νταρφούρ να είναι λιγότερο σημαντικό από το αίμα των πολιτών στην Γάζα».
http://israelyesgr.blogspot.com/
Monday, March 30, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Αυτος ο Ζυγουλης τι μερος του λογου ειναι ?
ReplyDeleteΒγηκε να υπερασπιστει το καθεστως της Γκρης & ποσο...αγαπαει τους Εβραιους ?
Tou apantisa sto proigoumeno arthro pou ekane to sxolio.
ReplyDeleteAftoi tin logiki tin eixan palia oi Evraioi, kai distixos merikoi tin exoun akoma. Lathos logiki.
To pathima mas egine mathima - pote ksana.