Saturday, May 30, 2009

ΠΕΘΑΝΕ O 4ος ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΕΦΡΑΪΜ ΚΑΤΖΙΡ.

Φώτο: Ο Ephraim Katzir - Μαχητής, ηγέτης, στρατιωτικός, επιστήμων, Ισραηλινός Πρόεδρος!

Πηγή: Associated Press (Yahoo News)

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – Ο Ephraim Katzir, ο 4ος Ισραηλινός Πρόεδρος και Διεθνώς αναγνωρισμένος βιοφυσικός, πέθανε το Σάββατο, μερικές εβδομάδες μετά τα 93α γεννέθλιά του.

Η προεδρία του Katzir μεταξύ 1973-1978 πέρασε δύο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του Ισραήλ: Τον πόλεμο του 1973 και την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Anwar Sadat στην Ιερουσαλήμ το 1977. Άφησε την προεδρία μετά από μία ολοκληρωμένη περίοδο και επέστρεψε στην επιστημονική έρευνα.

«Ο Ephraim Katzir ήταν αφοσιωμένος στο κράτος του Ισραήλ σε ό,τι έκανε και ήταν ένας επιστημονικός πρωτοπόρος» είπε ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu «Επίσης συνήσφερε στην ασφάλεια του Ισραήλ και η αξιοπρέπεια και μετριόφρωσύνη ήταν παραδειγματική.»

Γεννήθηκε στο Κίεβο το 1916, μετανάστευσε με την οικογένειά του όταν ήταν 6 ετών στη τότε Βρετανική-Διοικούμενη Μέση Ανατολή και σπούδασε βιολογία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ πέρνωντας το Διδακτορικό του (Ph.D.) το 1941, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.

Υπηρέτησε στην Haganah, τον μυστικό Εβραϊκό αμυντικό οργανισμό, όπου βοήθησε στο στήσιμο μονάδας στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης εκρηκτικών, προωθητικών και άλλων πυρομαχικών.

Κατά την διάρκεια του πολέμου μετά την ανεξαρτησία του Ισραήλ το 1948, υπηρέτησε στον επιστημονικό τομέα του στρατού και ήταν ο αρχηγός του επιστημονικού τομέα του στρατού από το 1966 μέχρι 1968.

Ο Katzir ήταν ο ιδρυτής του γνωστού Επιστημονικού ΙνστιτούτουWeizmann και ηγήθηκε του τμήματος της βιοφυσικής όπου η δουλεία του στα μοντέλα συνθετικής πρωτεϊνης εμβάθηνε την κατανόηση του γεννετικού κώδικα και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στον Katzir δώθηκε το Μετάλειο του Ισραήλ, η μεγαλύτερη τιμή της χώρας, το 1959 για την προσφορά του στον τομέα των φυσικών επιστημών. Επίσης έλαβε ένα Ιαπωνέζικο Βραβείο το 1985 για την δουλεία του στα αμετακίνητα ένζυμα που χρησημοποιούνται στα στοματικά αντιβιοτικά.

http://israelyesgr.blogspot.com/

21 comments:

  1. Εμ βεβαια,στη Χαγκανα ηταν,οχι στην...Ακαδημια Αθηνων...

    ReplyDelete
  2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8073752.stm


    Israeli Arabs defiant on 'loyalty laws' plan

    The BBC's Heather Sharp reports from the Israeli-Arab town of Um al-Fahm, where residents are angry over two proposed laws apparently aimed at increasing their loyalty to the state of Israel.

    "angloi" mia zoi

    ReplyDelete
  3. Πράγματι, δεν βλέπω προς τί δυσανασχετούν τόσο πολλοί οι Άραβες για το νόμο πίστης προς το κράτος που ζουν;

    Στην Αμερική όποιος παίρνει υπηκοότητα λέει και το ποιηματάκι του Oath of Allegiance.

    Νομίζω πως και άλλες χώρες έχουν κάτι παρόμοιο.

    Το κράτος που αποκαλείς σπίτι σου, που σου προσφέρει προστασία, εργασία, ελευθερία και που δεν θέλεις να φύγεις γιατί προφανώς είσαι ευτυχισμένος εκεί που είσαι, θα πρέπει συνεπώς και να δώσεις υπόσχεση να υπακούς τους νόμους και να αποδέχεσε το σύνταγμα αυτού το κράτους.

    Ακόμα και να μην συμφωνούν με αυτό, άντε, πες το ποιηματάκι και τελειώνει η υπόθεση. Αλλά όπως σε όλα, οι Άραβες πρέπει να το κάνουν θέμα και να είναι αντίθετοι με το Ισραήλ - δεν είναι τίποτα καινούργιο.

    ReplyDelete
  4. Τι ανοιγεις διαλογο με τον ψυχοπαθη ?

    ReplyDelete
  5. re vlamene wanabe banker ,nodel owner etc sou eipa pote oti den eime psyxopathis grekos? ta filarakia sou oi vretanoi pantos e?????? olo erota. ante kai kala bania stin loutsa.

    ReplyDelete
  6. I feel even more strongly now than I ever did about the mendacity and the corruption and the injustice of so many of the actions taken by what are called freedom-loving Western democracies,”

    H. Pinter
    enas akoma megalos evreos

    ReplyDelete
  7. mou lipei o xhmikos gamoto kati mathena :( .emeina edo me to aderfopedi tou ismail pou exei dna omoio me tou otsalan na sizito gia tous evreous me enan pou den peire xambari ti esti evraiki istoria kai koultoura. afta ta pedia ton texnikon epagelmatikon lykion etsi eminan. agramata.

    ReplyDelete
  8. The American administration is a bloodthirsty wild animal

    http://www.telegraph.co.uk/comment/personal-view/3585148/The-American-administration-is-a-bloodthirsty-wild-animal.html

    afto tha pei evreos

    ReplyDelete
  9. Waltz with Bashir
    a must film
    apo enan akoma evreo ton Ari Folman
    ( mou mirizei askenazi )

    ReplyDelete
  10. nomiza oti to kako stamatise tote me tin eurovision alla malon oxi :( kai o Adam Lambert tou american idol xalasmenos eine... fteei h emoni tou katharoemou na min panteyonte oi evreoi me alles ratses :( sad. gia na rixoume kai allo neo apo tin show biz o Phil Spector efage 19 xronia giati katharise tin Lana. sad poly giati marese

    ReplyDelete
  11. Προτιμώ τις λεγώμενες "freedom-loving Western democracies" παρά τις δικτατορικές ισλαμικές ιμπεριαλιστικές μοναρχίες, και νομίζω πως και ο Πιντερ αν ζούσε στο δεύτερο θα άλλαζε το μπλα-μπλα του.

    Τίποτα δεν είναι τέλειο, κανένα πολιτικό σύστημα. Όμως κάτι πρέπει να επιλέξουμε και αφού συγκρίνεις, η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Δύση και πάλι Δύση.

    Ο φίλος μου ο Ιρανός που έκανε πολιτικός κρατούμενος στο Ιράν επειδή ήταν αντιθετος με την Ισλαμική επανάσταση και το μόνο που έκανε ήταν να μοιράζει φιλάδια στον δρόμο. Το συνέλλαβαν και ήταν φυλακή με καθημερινά βασανηστήρια: ξύλο, ηλεκτροσοκ στα αρχίδια του, χρήση τουαλέτας επιτρεπόταν μόνο μία φορά την ημέρα την ώρα που επέβαλλε η φυλακή. Όταν ζητούσαν να πάνε άλλη ώρα, ή τα κάνανε στην γωνία του κελιού τους και τρώγανε ξύλο ή ζητούσαν να πάνε τουαλέτα και τρώγανε ξύλο.

    Στα 25 του χρόνια που αφέθηκε ελεύθερος με αναβολή τα μαλλιά του είχαν γίνει άσπρα. Δεν άντεξε και πλήρωσε κάποιον να τον φυγαδεύσει, με αλλαγή πολλών οδηγών και ποδαρικό μέσα από τα Ιρανικά βουνά έφτασε στην Τουρκία όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο στον ΟΗΕ. Τρεις χώρες του προσφέραν άσυλο. Επέλεξε τον Καναδά.

    Τώρα μισεί την χώρα του, μισεί το Ισλάμ, μισεί τους τρομοκράτες και αγαπάει τον Δυτικό τρόπο ζωής, που ο Πιντερ καταδικάζει.

    Πρέπει πάντα να βλέπουμε τα πράγματα σχετικά με άλλα συστήματα και καταστάσεις.

    ReplyDelete
  12. stin zoi den exei panta na dialexeis anamesa se mavro kai aspro. to oti den mou aresei i dimokratia ditikou tropou pou viono eine giati tinei mesa apo mia dadikasia ekfovismou na ginei islamiki theokratiki pragmatikotita se ditiki ekdosi. o filos sou o iranos den perase apo kanena stratopedo typou guantanamo oute apo kamia filaki tou iraq ( vlepeis h axia tis zois eine sxetiki synithos i dikes mas kostizoun eno ton alonon oxi) opou o sofronizmos ginotan me ton sosto tropo ( na min postaro link me photos)
    h strofi sto theokratiko fontamelistiko xristianiko modelo esena tha epireasei file mou blogger oxi tin diki mou pragmatikotita. ekei to pane siga-siga.
    gia tin diki mou pragmatikotita stenaxorieme pou distixos se olo ton ditiko kosmo exei ESENA ektos logo tis thriskias sou kai tis katagogis sou. giafto thlivome giati me nomous den alazeis ton kosmo. mono me tin pedia. to na thespizo antiratsistikous nomous den kanei tin zoi mou kaliteri. esy dikeos topothetises ton eayto sou sto ditiko ymisferio. rotises tous athlious protestantes kai katholikous pou eine gyro sou?
    sto onoma tou theou o thamnos ta gam.. tin mana ola. esy thaypofereis . ego panta xristianos orthodoxos.sad

    ReplyDelete
  13. o iranos den katalave oti tha prepei na agapaei tin xora tou na agapaei afto pou eine kai na prospathei na alaxei ton kosmo tou. giati gia emas olous ( oxi aparetita gia mas ) panta iranos tha eine . an prospathouse na alaxei ta myala ton ayatolah isos o dikos sou kosmos na htan kaliteros tora. etsi den voithaei oute tous xiliades iranous pou agonizonte kai xanoun tin zoi tous prospathontas gia ena kalitero avrio gia aftous kaitapedia tous. tous arnites tis istorias den tous xonevo

    ReplyDelete
  14. Ο Πιντερ ηταν ενα συχαμερο κομμουνι,γιος τσαγκαρη νομιζω,σαν τον Ανδρουλακη & τον Ψυχαρη του Λαμπρακη...

    Τι ανοιγεις κουβεντα με τον τρολλό ?

    ReplyDelete
  15. an prospathouse na alaxei ta myala ton ayatolah isos o dikos sou kosmos na htan kaliteros tora.

    Διαφωνώ με το παραπάνω σχόλιό σου. Ο Ιρανός επειδή αγαπούσε την χώρα του μοίραζε φιλάδια αντίθετα προς την Ισλαμική Επανάσταση όταν το συλλάβανε και του έκαναν ό,τι του έκαναν (και τα είπα επιγραμμάτικά λόγο χρόνου) έκαναν και στην οικογένειά του και στην αραβωνιαστικιά του η οποία έκανε και αυτή φυλακή.

    Μετά τα όσα του έκανε η χώρα του, τι αγάπη να έχει προς αυτή, και προπάντως, τι ενέργεια να έχει ή μη-φόβο να κάνει ό,τιδήποτε για να αλλάξει αυτά τα μυαλά που αναφέρεις παραπάνω.

    Ό,τι βλέπουμε για το Guantanamo τα βλέπουμε από τις ειδήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι αληθινές ή μη. Κάποιοι "αθώοι" που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Guantanamo επέστρεψαν στο Ισλάμικ Τζιχάντ. Δεν είναι όλοι αθώα περιστέρια στο Γουανταναμο όπως σε πολλά αριστερά ΜΜΕ αναφέρεται. Δεν αμφιβάλω, και έχεις δίκιο πως υπάρχουν και αθώοι και πως έχουν γίνει λάθη σίγουρα. Αλλά όχι και πως η πλειοψηφία είναι άκακα παιδάκια που τα συλλάβανε κατά λαθος γιατί έτυχε να βρίσκονται σε λάθος σημείο ενώ επιστρέφανε από το φούρνο που αγοράσανε ψωμί για την μαμά τους :) LOL

    Ναι, δεν είναι όλα ασπρο/μαύρο. Όλα γκρι είναι, και η κριτική των λαθών του Δυτικού τρόπου ζωής σωστό αλλά μόνο όταν γίνεται άμεση συσχέτιση και σύγκριση με την άλλη πλευρά και άλλα συστήματα.

    Δεν έχω αυταπάτες ότι ώς Εβραίος τίποτα δεν είναι σίγουρο για μένα. Όμως την παρούσα στιγμή η απειλή άμμεσα για τους Εβραίους, και σχεδόν άμμεσα για τον Δυτικό τρόπο ζωής είναι ο ιμπεριαλιστικός Ισλαμοφασισμός, που κάλιστα μπορεί να πάρει σβάρνα και εσένα που δηλώνεις Χρ.Ορθ. Το Χρ.Ορθ. δεν είναι ασπίδα.

    Δεν θέλω θεοκρατικό φονταμενταλισμό καμίας θρησκέιας - ούτε Χριστιανικού, ούτε Ισλαμικού, ούτε Εβραϊκού είδους.

    Έχει πλάκα που ο Ομπάμα, ένα από τα βασικά προεκλογικά επιχειρήματα ήταν ότι θα έκλεινε το Γουαντάναμο. Που είναι. Ναι... θα δούμε... και να μελετήσουμε τι θα τους κάνουμε τους κρατούμενους, και που θα τους πάμε... και κανείς δεν τους θέλει.. κλπ. Αυτό θα πάρει κανα πεντάρι χρόνια ακόμα!!

    ReplyDelete
  16. opos proipe o xhmikos kai gia na min postaroume ta idia kai ta idia oi vretanoi htan aftoi pou dielisan tin proti dimokratia( kai tin teleytea stin mesi anatoli) pou dimiourgithike sto iran . oi ditikoi itan aftoi pou stirixan ta theokratika krati tis mesis anatolis. aftoi ekanan to pakistan apo to miden san to proto islamistiko kratos ( are vretania athanath) oi ditikoi dielisan to avganistan aftoi exoplisan tous taliban diko tous dimiourgima eine o laden. oi ditikoi dielisan ton sadam ton mono pou maxotan tous ditiko dimiourgimenous ayatolah. aftoi exoun na kanoun me tous saoud pou me tin sira tous taizoun oti foraei koukoula kai 30 kila ekriktika . den eimaste oi giatroi file mou h arostia eimaste.
    oi ditikoi theloun tis diktaktories islamikou i oti alou typou gia na elenxoun tin katastasi.
    eine agathos opoios nomizei oti ta amerikanakia eine amerikanakia kai xodeyoun ta franga tous stirizontas to israil. molis eklipsei o logos stirixis tha ta masoun kai tha afisoun to israil vora se oti dimiourgisan. kai meta ela na mou peis ti tha pei evraiko loby kai malakies.
    to israil eine to thyma tis istorias kai oxi o thytis. h karamela apli gia ola ftene oi evreoi. ti karamela vevea tin syntiroun vlamenoi san ton xarismatiko pou nomizoun oti oi evreoi eine piso apo ta panta. exeis akousei kamia fora irlando na leei oti oi perisoteroi amerikanoi proedroi htan irlandikis katagogis ? afto eine efiia.

    ReplyDelete
  17. amerIRAN

    Γιατρός, ο οποίος πραγματοποιούσε αμβλώσεις σε γυναίκες με προχωρημένη εγκυμοσύνη, δολοφονήθηκε την Κυριακή την ώρα που έμπαινε σε εκκλησία στο Κάνσας των ΗΠΑ, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Ένας άνδρας πυροβόλησε θανάσιμα τον 67χρονο Τζορτζ Τάιλερ, την ώρα που έμπαινε σε εκκλησία Λουθηριανών για να παρακολουθήσει τη λειτουργία της Κυριακής, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Wichita Eagle.

    Ο Τζ.Τάιλερ αποτελούσε «μαύρο πρόβατο» για τις οργανώσεις που τάσσονται κατά των αμβλώσεων, είχε πέσει και στο παρελθόν θύμα επιθέσεω

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1019130&lngDtrID=245

    ReplyDelete
  18. Δεν ξέρω... επίσης μου φαίνεται κάπως απλοϊκό να λέμε πως για τα πάντα φταίει η Δύση. Ο Ισλαμικός φανατισμός και η θεοκρατία δεν δημιουργήθηκε από την Δύση αλλά υπήρχε από την δημιουργία του Ισλάμ από τον παιδεραστή "προφήτη" Μοχάμεντ.

    Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ήταν δημιούργημα της Δύσης. Οι εξτρεμιστές Άραβες τώρα σε κάθε ομιλία τους λένε πως θα καταφέρουν στο άμεσο μέλλον να αναβιώσουν το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

    Διάβασα σε κάποια άλλη ανάλυση πως η σημερινή διοίκηση του Ιράν, οι Αγιατολαχ (όχι το πιόνη ο Αχμαντινετζαντ) δεν βλέπουν και δεν ενδιαφέρονται για το σύννορα και την σταθερότητα του Ιράν σαν χώρα. Πραγματικός σκοπός είναι η εγκαθίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου με νόμο Σαρία πέραν των συννόρων του Ιράν.

    Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν γίνει επίθεση στο Ιράν, στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει. Το Ιράν μπορεί να υπάρξει ή όχι με τα σημερινά σύννορα, διαφορετικά σύννορα ή και να αφανιστεί σαν χώρα - δεν τους ενδιαφέρει τι από τα παραπάνω συμβεί. Η θρησκευτική επιρροή του Ιράν στην Συρία και στον Λίβανό πρωτίστως και μετά σε πολλές άλλες Μουσουλμανικές χώρες - αυτό είναι που ενδιαφέρει τους Ιρανούς κυβερνήτες.

    Μου φαίνεται κάπως ακραίο και συνομοσιολογικό πως για όλη αυτήν την κατάσταση, εξολοκλήρου, 100% φταίει η Δύση. Όπως είπες, δεν είναι άσπρο, μάυρο. Σίγουρα έπαιξαν πετρελαιικα/χρηματικά συμφέροντα, αλλά και οι Άραβες με την δύναμη του πετρελαίου θα μπορούσαν να είχαν κάνει θαύματα. Θα μπορούσαν να είχαν προωθήσει τις χώρες τους σε Δυτικού τύπου χώρες. Δεν είχαν ανάγκη την Δύση.

    Όπως για παράδειγμα έχει κάνει το Ντουμπάι. Παρόλο που είναι θρησκοκοινωνικά συντηρητικό, η χώρα είναι θαύμα προόδου. Υπάρχει μοναρχία που χρησημοποιεί τα πετροδολλάρια με γνωσή, με σοφία για την οικονομική πρόοδο της χώρας και την ευημερία του πληθυσμού της.

    Που είναι η τρομοκρατία στο Ντουμπάι; Που είναι ο Ισλαμικός ιμπεριαλισμόσ στο Ντουμπάι; Και αυτοί είναι χεσμένοι στο πετρέλαιο όπως το Ιράκ, Ιράν, Σαουδ. Αραβία. Δεν βλέπω καμία Αμερικανική, Δυτική, ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση στο Ντουμπάι. Το μόνο που βλέπω είναι οικονομική ανάπτυξη, και οικονομικά θαύματα. Τεχνιτά νησιά, τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη στον κόσμο, το μεγαλύτερο κλειστό χιονοδρομικό κέντρο του κόσμου στην μέση της ερήμου! και πολλά άλλα.

    Ο γείτονάς μου στην Αμερική είναι Παλαιστίνιος. Οι γονείς του και ο αδερφός του ζουν στο Ντουμπάι. Μου είπε πως στο Ντουμπάι οι πολίτες δεν πληρώνουν φόρο ειδοδήματος. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ!!! Έχει τόσο χρήμα το κράτος του Ντουμπάι που δεν πηδάει τους πολίτες του. Έχουν μοναρχία αλλά δεν μου φαίνεται να είναι μοναρχία με την άσχημη έννοια της δικτατορίας αφού ο κόσμος δεν υποφέρει και δεν υπάρχει φανατισμός.

    Γι΄ αυτό... τα πράγματα είναι γκρι... κανείς δεν φταίει 100% και όπως είναι καραμέλα το ότι φταίνε για όλα οι Εβραίοι, το ίδιο είναι καραμέλα το ότι για όλα φταίει η Δύση.

    ReplyDelete
  19. ama pas sto dubai tha katalaveis giati eine kalitera na se pidane me foro stin grekia para sto xalifato. kata deytero logo tha xereis oti to xalifato vionei terastia oikonomiki krisi san bizna . tora ta sexoualika tou moameth ase megali istoria . stin mithologia tou israil kai ton ellinon ginotan episeis diafora. genika den me endiaferei an o allos eine i dana international i o brad pit. to islam se kapia fasi megalourgise tora eine katantia mias kai tin philosofia tin gyrisese trela.opos fantazome oloi oi papades moulades ravinoi prosdokoun opou eine pliopsifia. ama ziseis sto israil tha katalaveis.

    ReplyDelete
  20. http://www.saudigazette.com.sa/index.cfm?method=home.regcon&contentID=2009021629402

    http://www.guardian.co.uk/world/2009/feb/13/dubai-boom-halt

    http://emirateseconomist.blogspot.com/2009/02/guardians-take-on-dubai-crisis.html

    http://www.uaeprison.com/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_the_United_Arab_Emirates

    pes ston palestinio na kopsei tis malakies

    ReplyDelete
  21. Πιο πολύ από όλα μου άρεσε αυτό.

    http://emirateseconomist.blogspot.com/2009/02/guardians-take-on-dubai-crisis.html

    Έχει πλάκα.

    ReplyDelete