Tuesday, July 21, 2009

Η HAMAS ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Πηγή: www.Cohen.gr - Μετάφραση άρθρου της YNET 3.7.09 Του Guy Bechor.

Ελάχιστες οι πιθανότητες διασφάλισης της άμεσης απελευθέρωσης του απαχθέντα στρατιώτη Shalit.

Πολλά έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες για την υπόθεση του Gilad Shalit. Ύποπτοι μεσολαβητές, ιδιοτελείς πλευρές, αναξιόπιστα άτομα, τραγουδιστές, εταιρείες δημόσιων σχέσεων, διασημότητες, δημοσιογράφοι, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, τράπεζες, Υπουργοί και διάφοροι άλλοι έκαναν το θέμα του Shalit βασική τους προτεραιότητα. Ο Shalit έγινε, εξάλλου, ένα μέσο για την ενίσχυση της δημοσιότητας, της προβολής και της φήμης κάποιου.

Εν όψει ενός νέου κύματος φημών, πρέπει ν’ αναρωτηθούμε πόσες πραγματικά είναι οι πιθανότητες διασφάλισης της απελευθέρωσης του Shalit; Προς μεγάλη μου λύπη, είναι ελάχιστες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

1. Ο Gilad Shalit είναι σήμερα το κυριότερο - και ίσως μοναδικό - “περιουσιακό στοιχείο” που κρατά στα χέρια της η Hamas. Είναι αυτός που την μετατρέπει από τρομοκρατική συμμορία σε ευυπόληπτη οργάνωση που ωθεί πολιτικούς παγκόσμιου κύρους να συναντιούνται με τους αντιπροσώπους της, φαινομενικά για έναν “ανθρωπιστικό” σκοπό, κάτι όμως που μόνο κάποιος αφελής θα πίστευε. Οι διαπραγματεύσεις για το Shalit διευκολύνουν τη Hamas να μετακινεί ανώτερα στελέχη της μέσα και έξω από τη Γάζα, να τα στέλνει στην Αίγυπτο και τη Συρία, να τους εξασφαλίζει ασυλία κτλ. Ένας λογικός άνθρωπος δεν θα εγκατέλειπε ένα τέτοιο απόκτημα. Με την επιθυμία του να προωθήσει μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, το Ισραήλ απλά ενίσχυσε αυτό το πλεονέκτημα καθιστώντας το ανεκτίμητο.

2. Η Αίγυπτος είχε υποσχεθεί στο Ισραήλ ότι όσο ο Shalit κρατείται αιχμάλωτος, δεν θα ανοίξει το πέρασμα της Rafah για να μην τον βάλλουν λαθραία μέσα στη χώρα. Έτσι, ο Shalit έχει γίνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Αιγύπτου που της διασφαλίζει ότι η Γάζα δεν θα συνδεθεί ποτέ μαζί της.

3. Η προθυμία του Ισραήλ ν’ απελευθερώσει τον Marwan Barghouti κατέπληξε τη Hamas. Στο κάτω-κάτω, η οργάνωση είχε προσθέσει το όνομά του στη λίστα με σκοπό να δυσχεράνει τις συνομιλίες και δεν περίμενε ούτε για μια στιγμή ότι το Ισραήλ θα συμφωνούσε στο αίτημά της αυτό. Πιστεύατε ότι η Hamas θα συμφωνούσε στην απελευθέρωση του μεγαλύτερου εχθρού της για να προετοιμάσει τη Fatah για μια στρατιωτική κίνηση εναντίον της;

4. Για τη Hamas, ο Shalit και οι κρατούμενοι δεν είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα. Η υπόθεση αυτή δεν είναι σε προτεραιότητα. Υψηλότερα στη λίστα των προτεραιοτήτων της είναι τα θέματα της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης ενότητας και των συνοριακών περασμάτων. Όσο τα θέματα αυτά είναι ανοικτά, οι συνομιλίες για την ανταλλαγή κρατουμένων θα παραμένουν σε αδιέξοδο.

5. Η Hamas φοβάται φοβερά την τρομερή κατακραυγή που θ’ ακολουθήσει μια ανταλλαγή κρατουμένων όταν αποδειχθεί ότι αντί για τους 12,000 που περίμενε θ’ αναγκαστεί ν’ αρκεστεί στους 1,400. Η οικογένεια κάθε κρατούμενου είναι σίγουρη ότι ο γιός της θα είναι μεταξύ των αποφυλακισθέντων και αυτό αποτελεί πραγματική απειλή για τη Hamas και τη δημοτικότητά της. Αυτός είναι ο λόγος που προτιμά την παραμονή των κρατουμένων στη φυλακή. Η Hamas γνωρίζει ότι ο Mahmoud Abbas θα είναι αυτός που θα κερδίσει από μια τέτοια μαζική διαμαρτυρία.

6. Τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί μια ανταλλαγή κρατουμένων, η Hamas θα χάσει την προβολή που απολαμβάνει από τα ΜΜΕ. Δείτε πως εξαφανίστηκε η Hezbollah. Χωρίς κρατούμενους και μια απεγνωσμένη προσπάθεια προσκόλλησης στο Ισραήλ, δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αρέσει στη Hamas.

7. Κορυφαίες προσωπικότητες της Hamas βρίσκονται σήμερα στις Ισραηλινές φυλακές. Στην περίπτωση που απελευθερωθούν, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της Hamas του εσωτερικού και της ηγεσίας της οργάνωσης στο εξωτερικό μπορεί ν’ αλλάξει προς όφελος του εγχώριου παρακλαδιού. Ο Khaled Mashaal, ο Musa abu-Marzuk και άλλα ηγετικά στελέχη της Hamas στη Δαμασκό το θεωρούν αυτό ως απειλή κατά του αρχηγικού τους ρόλου.

8. Οι Ισραηλινοί πολεμούν μεταξύ τους, ο ένας αδελφός κτυπά τον άλλον, ο ένας προτρέπει την Κυβέρνηση ν’ απελευθερώσει το Shalit με οποιοδήποτε τίμημα ενώ ο άλλος το απορρίπτει, ο ένας διαδηλώνει γι’ αυτό ενώ ο άλλος διαμαρτύρεται για τον αντίθετο σκοπό. Η Hamas ευχαριστιέται βλέποντας αυτήν την κατάσταση.

9. Υπήρξαν πολλοί που έτρεφαν αυταπάτες θεωρώντας ότι η προσθήκη ή η αφαίρεση ενός ονόματος από τη λίστα θα έκανε τη διαφορά. Έστελναν τους απεσταλμένους Ofer Dekel και Amos Gilad, άλλαζαν τις λίστες χωρίς όμως καμία ουσιαστική πιθανότητα να πετύχουν κάτι. Η Hamas έχει ν’ αντιμετωπίσει σοβαρότερα θέματα από μια λίστα με ονόματα που, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σήμερα και τόσο σημαντική.

10. Τελικά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μια οργάνωση όπως η Hamas πρέπει να είναι σε σύγκρουση με μας, αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής της. Η αιχμαλωσία ενός Ισραηλινού στρατιώτη ενισχύει το φιλοπόλεμο Ισλαμικό της ήθος. Ένας αιχμάλωτος Ισραηλινός στρατιώτης συμβολίζει τον αγώνα της κατά του Ισραήλ, συμβολίζει την ικανότητά της να το νικά και να το φέρνει σε αμηχανία. Χωρίς το Gilad, η Hamas θ’ αναγκαστεί να πολεμήσει πραγματικά το Ισραήλ, κάτι που δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν να κάνει.

http://israelyesgr.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment