Monday, March 2, 2009

Το Ιράν προσφέρει Πυρηνικές Διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ – Με Πιθανές Παγίδες!

Ο δυνατός Ιρανός διαπραγματευτής Akbar Hashemi Rasanjani βάζει παγίδες.

Στην θρησκευτική λειτουργία της Παρασκευής, η οποία εδώθει από τον πρώην Ιρανό πρόεδρο Akbar Hashemi Rasanjani στην Τεχεράνη 27 Φεβ., είχε ένα κίνητρο και μία παγίδα για τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama, καταδίκασε το Ισραήλ και απείλησε την Ρωσσία. Είπε: "…δεν μας αρέσουν οι ψεύτικες υποσχέσεις. Γι’ αυτό ανακοινώνω ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι για την κατασκευή πυρκηνικών όπλων… και είμαστε έτοιμοι να το αποδείξουμε σε διαπραγματεύσεις." Για το Ισραήλ είπε: "Βάζετε λάθος ιδέες στο μυαλά του κοινού." Αναφερώμενος στους Ρώσσους, είπε ανοιχτά "…ακόμα και αν δεν συνεργαστούν για το πυρηνικό έργο της Μπουσίερ, μπορόυμε να το τελειώσουμε από μόνοι μας."

Ο Ιρανός ηγέτης που βρίσκεται πολύ κοντά με τον υπέρτατο ηγέτη Ayatollah Ali Khameni, με αυτές του τις φράσεις έκανε ρητά για πρώτη φορά ανοιχτή πρόσκληση στον Ομπάμα για κατευθείαν διαπραγματεύσεις, οι οποίες συμπεριλάμβαναν την υπόσχεση πως το Ιράν δεν θα κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.

Αυτό ήταν το κίνητρο. Όμως η κρυμένη παγίδα σε αυτό το μύνημα είναι: Έλεγε στον κλασσικό τρόπο ομιλίας του ότι η Τεχεράνη ήταν διαθέσιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την υπόσχεσει να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα, με την προϋπόθεση η Ουάσινγκτον, να συμφωνήσει πως το Ιράν πρέπει να του δωθεί η δυνατότητα να κατασκευάσει αυτό το όπλο αν χρειαστεί.

Αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις θα μείωναν το επιχειρήματα σε ένα φτηνό παζάρι για το ποιό θα είναι το σημείο που θα σταματήσει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι Ιρανοί θα απαιτούσαν να έχουν ένα χρονικό διάστημα για την κατασκευή του πυρηνικού όπλου 4 με 6 μήνες – οι Αμερικανοί θα θέλουν να σταματήσουν το πρόγραμμα σε 2 με 3 χρόνια, και οι διαπραγματεύσεις θα τελείωναν σε κάποιο συμβιβασμό.

Ο Rafsanjani έκανε χρήση αυτής της προφορικής τακτικής βασισμένος στις πληροφορίες που είχε από ανεπίσημες προκαταρκτικές συναντήσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν, για την θέση των ΗΠΑ σε αυτό το θέμα. Η Τεχεράνη πιστεύει πως η ΗΠΑ χρειάζεται την βοήθεια του Ιράν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και επομένος θα ήταν ευέλικτοι στους διαλόγους με το Ιράν.

Το Ισραήλ είναι καθέτος αντίθετο με αυτήν την φόρμουλα, και είναι σίγουροι πως η Τεχεράνη θα το χρησημοποιήσει για να συνεχίσει κρυφά τα αναπτυξιακά προγράμματα μέχρι να φτιάξει το πυρηνικό του όπλο.

Την Πεμπτη, 25 Φεβ. ο απερχόμενος προθυπουργός Ehud Olmert είπε σχετικά με τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Μπουσίερ: "Έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες για την ενδυνάμωση των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Το Ισραήλ θα είναι σε θέση να αμυνθεί... ενάντια όλων των απειλών και εχθρών. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά πιστέψτε με, ξέρω τι λέω."

Χωρίς να επονομάζει το Ισραήλ, ο Rafsanjani απάντησε λέγοντας: "Βάζετε λάθος ιδέες στα μυαλά του κοινού.

Για την Ρωσσία η οποία έχει καθηστερήσει να τελειώσει τον αντιδραστήρα του Μπουσίερ πολλές φορές για διάφορους λόγους τα τελευταία 10 χρόνια τους προειδοποίησε: "Οι Ρώσσοι και άλλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι... ακόμα και αν αυτοί δεν είναι διαθέσημοι να ασχοληθούν με το έργο, εμείς μπορούμε να το τελειώσουμε μόνοι μας. Πρέπει όμως να τελειώσουν αυτό που υποσχέθηκαν και συμφώνησαν."

No comments:

Post a Comment