Tuesday, June 23, 2009

ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Πηγή: του Avi Issacharoff, εφ. Haaretz

Οι ουρανοί πάνω από την Jenin ανάψαν, και δεν ήταν οι γραμμώσεις από σφαίρες ή λάμψεις από βόμβες αλλά πυροτεχνήματα για το άνοιγμα του Hirbawi Home Center, ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο στα προάστεια της πόλης.

Το 5όροφο κτίριο κοντά στο σημείο ελέγχου Jalame κόστισε $5 εκατομμύρια λέει ο ιδιοκτήτης του, και είναι γεμάτο πολυτελή, ξένα προιόντα που διαφημίζονται στις εφημερίδες.

Φώτο: το εξωτερικό κτίσμα του πολυκαταστήματος και το εσωτερικό του.

Αυτό το κέντρο σκοπεύει στην ανώτερη τάξη των κατοίκων της Jenin, και ενώ πολλοί μπορεί να σκεφτούν ότι αυτό είναι οικονομική αυτοκτονία, το κέρδος που έχει υπολογισθεί είναι τόσο καλό που ο ιδιοκτήτης σχεδιάζει να ανοίξει άλλα τέσσερα μαγαζιά στην Δυτ. Οχθη και ένα στην Ιορδανία.

"Μπορεί να ακούγεται τρελλό στους απ’ έξω, αλλά για εμάς είναι πολύ λογικό. Πολλοί στις κατεχόμενες περιοχές έχουν λεφτά και δεν ξέρουν που να τα ξοδέψουν όταν ψάχνουν κάτι ποιότητος λέει ο διευθυντής Ziad Turabi. Προσφέρουμε την καλύτερη ποιότητα εδώ. Αυτό δεν μοιάζει με την εικόνα των φτωχών και κατατρεγμένων Παλαιστινίων που ζουν από την ελεημοσύνη των ξένων χωρών, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν πολλοί Παλαιστίνιοι που σκεφτονται να αγοράσουν τηλεόραση πλάσμα, surround sound stereo και αναπαυτικές πολυθρόνες.

Εδώ στον 5ο όροφο, με θέα τα σύννορα που χωρίζουν το Ισραήλ από την Jenin, υπάρχουν τα προιόντα που έχουν υψηλή ζήτηση, τηλεοράσεις με μεγάλη οθώνη, ηλεκτρικές σκούπες, καφετιέρες espresso και πολλά άλλα.

Ο Abu Tarek, διοικητής της Jenin, φαίνεται ευχαριστημένος. Αυτός και ο προκάτοχός του, ο Abu Hadid, έχουν μετατρέψει την «Πρωτεύουσα Τρομοκρατίας» σε μία από τις πιο ήσυχες και ασφαλείς πόλεις στην Δυτ. Οχθη. Η Jenin, το κυρίως έργο της Αμερικάνικης αντιπροσωπίας και του Αμερικάνου διοικητή ασφαλείας και συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, Lieutenant-General Keith Dayton, έχει γίνει η ιστορία επιτυχίας για την νέα Παλαιστινιακή Αρχή.

Λέει ο Abu Tarek: «Αυτό που προσελκύουν τον Hirbawi και άλλους είναι η κατάσταση ασφάλειας που υπάρχει. Έχουμε επιλύσει πολλά προβλήματα και, με το θέληση του θεού, θα δούμε και άλλες επενδύσεις. Δεν υπάρχουν πια μιλιταριστές και αντιδρούμε και καταστέλουμε με ταχύτητα στο οποιοδήποτε συμβάν. Οι κάτοικοι έχουν τώρα πίστη στο σύστημα ασφαλείας. Μας εμπιστεύονται και μας βοηθούν»

"και το βλέπεις στους δρόμους... τα μαγαζιά είναι ανοιχτά μέχρι αργά, οι γυναίκες κυκλοφορούν άφοβα. Και τί γίνεται με τις επιθέσεις προς το Ισραήλ; Είναι πάνω από δύο χρόνια από την τελευταία επίθεση στο Ισραήλ που ξεκίνησε από την Jenin. Έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες να εμποδίσουμε τρομοκρατικές επιθέσεις, και ο κόσμος το βλέπει αυτό.»

Ο άλλος λόγος για αυτήν την αλλαγή στην Δυτ. Όχθη δυνατή είναι οι ίδιες οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF). Ο Abu Tarek λέει πως ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει να λειτουργεί στην Δυτ. Όχθη, αλλά είναι πολύ λιγότερο βίαιες οι επιχειρήσεις. Ένας από τους Παλαιστίνιους πολίτες που έτυχε να βρίσκεται εκεί και είδε την σύλληψη του αδερφού του από τις Ισραηλινές Δυνάμεις, χαμογέλασε και αστειεύτηκε: «Είναι πολύ ευγενικοί αυτές τις μέρες οι Ισραηλινοί. Έρχονται ήσυχα, χτυπούν την πόρτα και ευγενικά λένε: Στρατός, παρακαλούμε ανοίξτε.»

http://israelyesgr.blogspot.com

No comments:

Post a Comment