Tuesday, June 30, 2009

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ

Πηγή: Μετάφραση του Ζαν Κοέν από το YNET, 22.06.09 Του Guy Bechor

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναζητά άμεσες λύσεις στο Μεσανατολικό δείχνοντας την άγνοιά του.

Όταν διάβασα ότι, στ’ αρχικά στάδια του “ειρηνευτικού του σχεδίου”, ο Πρόεδρος Obama θ’ απευθύνει έκκληση για ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ του Αραβικού κόσμου και του Ισραήλ, αδιαφόρησα. Όταν όμως διάβασα ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει μονίμως τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στα Αραβικά κράτη στα οποία διαμένουν χορηγώντας τους κάποια χρηματική αποζημίωση, γέλασα.

Αυτές είναι χίμαιρες, ακριβώς όπως ήταν και το όραμα της “Αραβικής δημοκρατίας” του προκατόχου του που κατέρρευσε παταγωδώς φέρνοντας την καταστροφή στην περιοχή. Πρόκειται για το σχέδιο ενός πρωτάρη που πιστεύει ότι η Αραβο-Ισραηλινή διαμάχη μπορεί να επιλυθεί με μια βιαστική και αλαζονική κίνηση. Είναι σαφές ότι όποιος σκέφτηκε αυτό το σχέδιο δεν κατανοεί την ιστορία, τη δημογραφία και, κυρίως, τους φόβους της περιοχής.

Τα Αραβικά κράτη δεν θ’ αποκηρύξουν ποτέ το αίτημά τους για επιστροφή των προσφύγων τους στην Παλαιστίνη - δηλαδή στο Κράτος του Ισραήλ και κάποιους ίσως στην Παλαιστινιακή Αρχή. Γιατί; Επειδή αυτά είναι ιερά θέματα.

Αυτοί οι πρόσφυγες καθορίζουν τις προσδοκίες του Αραβικού κόσμου, την πολιτική του και το άρθρο της πίστης του. Αυτό δεν είναι κάτι που αποκηρύσσει κανείς. Το αίτημα της επιστροφής των προσφύγων είναι ο μόνος κοινός παρανομαστής που συνδέει τη Hezbollah και τους Χριστιανούς στο Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν και είναι ανεκτίμητο.

Το Αραβικό πολιτικό κατεστημένο εύχεται να υλοποιηθεί το “δικαίωμα της επιστροφής” όχι για χάρη των Παλαιστινίων, Θεός φυλάξοι, οι οποίοι είναι μισητοί στα περισσότερα Αραβικά κράτη αλλά για ν’ αποδυναμωθεί το Ισραήλ, να καταστραφεί εκ των έσω και να βυθιστεί στη θάλασσα των προσφύγων.

Ο Αραβικός κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την τύχη των “Παλαιστινίων” αλλά μάλλον για την τύχη του “Παλαιστινιακού προβλήματος”, δύο ξεχωριστά ζητήματα: Μισούν τους Παλαιστίνιους αλλά θαυμάζουν το Παλαιστινιακό πρόβλημα. Μισούν τους πρόσφυγες αλλά θαυμάζουν το δικαίωμα επιστροφής τους. Τα Αραβικά κράτη δεν συντηρούν το προσφυγικό πρόβλημα εδώ και 60 χρόνια για να το αποκηρύξουν.

Αδιαφορία για τους τοπικούς φόβους.

Με τα χρόνια, η έννοια της “επιστροφής” στον Αραβικό κόσμο έχει μετατραπεί σε κάτι που είναι υπεράνω κάθε συζήτησης όπως είναι η θρησκεία. Όταν ο Mahmoud Abbas επισκέφθηκε τη Βηρυτό το 2005 συναντήθηκε με εκπροσώπους των προσφύγων και τους υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια και τα χωριά τους, λες και υπάρχουν ακόμη ή λες και το Ισραήλ δεν υπάρχει. Και αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης: Για τους Άραβες, πρόκειται για ένα μεταφυσικό θέμα τεραστίων διαστάσεων σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες υποτίθεται ότι θα επιστρέψουν όχι στο Ισραήλ αλλά, μάλλον, στην κατάσταση που επικρατούσε το 1948, τη στιγμή της αναχώρησής τους.

Οι Λιβανέζοι πρόσθεσαν μια προβληματική διάταξη στη Σαουδική “ειρηνευτική” πρωτοβουλία όταν αποφάσισαν ότι οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στα Αραβικά κράτη. Αν ο Λίβανος χορηγούσε τη Λιβανική υπηκοότητα στους Παλαιστίνιους που διαμένουν εκεί, θα άλλαζε ριζικά η εθνική ταυτότητα της χώρας με μεγάλη αύξηση του αριθμού των Μουσουλμάνων εις βάρος των Χριστιανών. Κανένας Χριστιανός δεν θα συμφωνούσε σε αυτό και, σίγουρα, κανένας Σιίτης δεδομένου ότι οι Παλαιστίνιοι είναι Σουνίτες. Ωστόσο, οι περισσότεροι πρόσφυγες - περίπου 700,000 - ζουν στο Λίβανο χωρίς ταυτότητες, χωρίς άδειες εργασίας και χωρίς υπηκοότητα.

Η Συρία τους φιλοξενεί αλλά δεν τους θέλει και το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Το Κουβέιτ τους εκδίωξε ήδη (250,000 ανθρώπους) αμέσως μετά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου. Το Σιιτικό Ιράκ θα ήθελε να τους δει να εξαφανίζονται και ήδη είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία εθνικής εκκαθάρισης. Μόνο η Ιορδανία τους έχει χορηγήσει υπηκοότητα και είναι πλέον ισότιμοι πολίτες.

Και τι προσφέρει ο Barack Obama σε μας και σ’ αυτούς; Μία βιαστική λύση με σκοπό την προώθηση της προσωπικής του ατζέντας μαζί με άγνοια, αδιαφορία για τους τοπικούς φόβους, εθελοτυφλία και προσποιήσεις. Ακριβώς όπως έγινε και με τη Συμφωνία Sykes-Picot με την οποία αποφασίστηκε η χάραξη των συνόρων της Μέσης Ανατολής χωρίς να ληφθούν υπόψη οι λαοί, οι φυλές και οι θρησκείες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα και το πικρό τίμημα θα το πληρώσει η Μέση Ανατολή, όπως συνήθως, σε αίμα.

http://israelyesgr.blogspot.com

3 comments:

  1. Μέλη πυρήνα της Χαμάς, που συνελήφθησαν στην Δυτική Όχθη τον περασμένο μήνα, παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με «σαφή» πρόθεση να τον δολοφονήσουν, φέρεται ότι δήλωσαν την Παρασκευή ανώτατοι αξιωματούχοι του κόμματος Φατάχ του Αμπάς.

    Ο γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Αρχής Ταγέμπ Αμπντέλ Ραχίμ είχε ανακοινώσει τη σύλληψη περίπου δέκα μελών της Χαμάς σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, λέγοντας ότι ο πυρήνας σχεδίαζε να δολοφονήσει επιφανείς αξιωματούχους του κόμματος του Αμπάς, στη Δυτική Όχθη.

    Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ έγραψε την Παρασκευή ότι από τότε έχουν προκύψει νέα στοιχεία και ότι ο ίδιος ο Αμπάς ήταν ένας από τους στόχους.

    Η Χαμάς, το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα που διοικεί τη Γάζα, και η Φατάχ, το κοσμικό κόμμα του Αμπάς, έχουν εμπλακεί κατά καιρούς σε αιματηρή διεκδίκηση της εξουσίας.

    Η διαμάχη ξέσπασε, όταν η Χαμάς επικράτησε αναπάντεχα της Φατάχ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006 και κορυφώθηκε το 2007, όταν η Χαμάς απέσπασε δια της βίας τον έλεγχο της Γάζας, εξαπολύοντας επίθεση κατά του αρχηγείου των υπό τη Φατάχ δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

    Οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες υπό την μεσολάβηση της Αιγύπτου στο Κάιρο, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να επιτρέψουν τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέχρι τον Ιανουάριο του 2010.

    «Η πρόθεση της Χαμάς ήταν να προκαλέσει το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κάιρο και να δημιουργήσει χάος στη Δυτική Όχθη, ενώ υπήρχε η αίσθηση της ασφάλειας στην περιοχή τα δύο τελευταία χρόνια» δήλωσε στην Χααρέτζ ο εκπρόσωπος της Φατάχ Φαμί Ζαρίρ.

    Η Χααρέτζ γράφει ότι μέλη της Χαμάς συνελήφθησαν και στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα, αλλά και χάρτες και φωτογραφίες, που αποδεικνύουν ότι ο πυρήνας παρακολουθούσε τον ίδιο τον Αμπάς.

    Πηγές που πρόσκεινται στη διοίκηση του Αμπάς στη Δυτική Όχθη, διατηρώντας την ανωνυμία τους, κατήγγειλαν στη Χααρέτζ ότι πηγές ασφαλείας διαθέτουν λεπτομερείς ομολογίες, με τις οποίες οι ύποπτοι αναγνωρίζουν ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν αρκετούς αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και ότι παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Αμπάς.

    Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ, διαψεύδει τις πληροφορίες.

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

    ReplyDelete
  2. EPIGON - APETITE DRASI

    http://www.zougla.gr/news.php?id=50768

    Ο μεγάλος αδερφός υπάρχει παντού, ειδικά σε χώρες με έλλειμμα δημοκρατίας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Nokia πούλησε (χωρίς δεύτερη σκέψη) τεχνολογία με σκοπό την παρακολούθηση πολιτών προς την κυβέρνηση της Τεχεράνης. Το ειδικό αυτό λογισμικό θα βοηθήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Mahmoud Ahmadinejad να ανακαλύψει ποιοι είναι εκείνοι οι πολίτες του Ιράν -οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως εχθροί του καθεστώτος ή ως εγκάθετοι ξένων δυνάμεων- που «ανέβασαν» στο διαδίκτυο μέσω του Τwitter, βιντέακια που τραβούσαν με τα κινητά τους, δείχνοντας έτσι στον έξω (δυτικό) κόσμο τις αντιδράσεις, τις πορείες, τις συγκρούσεις με την αστυνομία, τις δολοφονικές επιθέσεις και τις αγριότητες που υφίσταντο όσοι διαμαρτυρήθηκαν για το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη χώρα τους.

    Η Νokia-Siemens θα έπρεπε να ντρέπεται γιατί εν γνώσει της θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στο Ιράν, αναφέρουν όσοι διαμαρτύρονται, όμως, όπως σωστά επισημαίνεται, επειδή οι επιχειρήσεις σπάνια ντρέπονται, οι blogger προτρέπουν τους χρήστες του διαδικτύου να στείλουν e-mail διαμαρτυρίας στις ιστοσελίδες της Νokia και της Νokia-Siemens. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Republica «μέσα σε λίγες ώρες από την έκκληση αυτήν είχαν σταλεί 4.300 τέτοια μηνύματα». Υπάρχουν τουλάχιστον 13 ιστοσελίδες σε όλο τον κόσμο που επισημαίνουν: «Μποϊκοτάρετε τη Νokia επειδή πούλησε στο καθεστώς του Ahmadinejad τεχνολογία παρακολούθησης των πολιτών».

    DIAMARTITITHITE EDO
    http://campaigns.aicongress.org/nokia

    ReplyDelete
  3. Ευχαριστώ Άρι, το ανέβασα σαν κυρίως άρθρο, με κάποιες προσωπικές σκέψεις.

    ReplyDelete