Thursday, June 11, 2009

ΦTOΥ ΣΟΥ ΓΚΙΝΙΑ

Φώτο: Ο Νασραλάκος, ηγέτης της Χέσ(ε)μπόλικα.

Πηγή: Ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν.

Δυστυχώς για το Ισραήλ η Χεζμπολάχ έχασε τις εκλογές από το φίλο-δυτικό κόμμα Συμμαχία της 14ης Μαρτίου, ένα κόμμα που αποτελείται από τον Σουνίτη Saad Hariri, τους Χριστιανούς του Amine Gemayel και του Δρούζους του Walid Jumblatt. Για την ιστορία η Σιιτική Χεζμπολάχ, με αρχηγό τον χαρισματικό Hassan Nasralah, υποστηρίζεται από τον Χριστιανό Michel Aoun και άλλες μικρές χριστιανικές ομάδες.

Στο ερώτημα γιατί μία νίκη της Χεζμπολάχ θα ήταν καλό για το Ισραήλ η απάντηση είναι απλή: Η Χεζμπολάχ θα αναγκαζόταν να αλλάξει τελείως προσανατολισμό. Δεν θα έπαυε μεν να είναι απειλή για το Ισραήλ, αλλά θα αναγκαζόταν να συμπεριφερθεί διαφορετικά.

Μέχρι τώρα η Χεζμπολάχ διακηρύσσει, και έτσι έχει τοποθετήσει τον εαυτό της, σαν την μοναδική οργάνωση που αντιστέκεται (al-Muqama) στο Ισραήλ. Μάλιστα μετά το Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου μπορεί να καυχιέται ότι είναι και η μοναδική αραβική μάχιμη μονάδα που δεν κατέρρευσε από ισραηλινή επίθεση.

Με άλλα λόγια η ύπαρξη της και η ανοχή του πληθυσμού του Λιβάνου προς αυτήν βασίζεται στην αντιστασιακή της δράση έναντι του Ισραήλ.

Από την άλλη το Ισραήλ στο πόλεμο με το Λίβανο το 2006 δεν συγκρούστηκε με τον Λιβανικό στρατό, και σωστά αφού δεν έχει διένεξη με τον επίσημο Λίβανο, πράγμα που εκμεταλλεύτηκε η Χεζμπολάχ και έκανε τη ζωή δύσκολη του Ισραήλ.

Αν όμως η Χεζμπολάχ κέρδιζε τις εκλογές και ήταν κυβέρνηση θα έπρεπε να σκεφτεί δύο φορές πριν επιτεθεί στο Ισραήλ διότι αυτήν την φορά θα ήταν πόλεμος μεταξύ δύο κρατών, δύο στρατών και με στρατιωτική τακτική όχι τακτική ανταρτοπόλεμου.

Σε αυτήν την περίπτωση, με τα μέχρι τώρα τουλάχιστον στρατιωτικά δεδομένα των δύο χωρών, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το Ισραήλ θα υπερίσχυε του Λιβάνου όπως έγινε και το 1982 όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του μπήκε σε αραβική πρωτεύουσα.

Μία τέτοια ήττα, όπου οι Ισραηλινοί θα βομβάρδιζαν όλο το Λίβανο και όχι μόνο το νότιο μέρος καθώς και όλη τη Βηρυτό και όχι μόνο τις συνοικίες της Χεζμπολάχ όπως το 2006, θα ήταν πολιτικά τουλάχιστον καταστροφή για την Λιβανέζικη οργάνωση, διότι ο λαός και η αντιπολίτευση θα τους έπαιρναν με τις πέτρες για το αναπάντεχο κακό που τους βρήκε στα καλά καθούμενα.

Ας μη ξεχνάμε τι δήλωσε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ μετά το πόλεμο με το Ισραήλ το 2006. Είπε ο Nasralah: «Αν ήξερα ότι το Ισραήλ θα αντιδρούσε έτσι δεν θα ξεκίναγα τον πόλεμο» με άλλα λόγια έχει νιώσει στο πετσί του τη συμβαίνει όταν τα «παίρνει στο κρανίο» το Ισραήλ, πόσο μάλλον τώρα με εθνικιστική κυβέρνηση.

Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ θέλει να καταλάβει την αρχή είτε με δημοκρατικά μέσα είτε δια της βίας όπως προσπάθησε να κάνει το 2007 χωρίς επιτυχία. Η Χεζμπολάχ ενδιαφέρεται να μετατρέψει το Λίβανο σε Ισλαμική δημοκρατία τύπου Ιράν του αφεντικού της.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ανακοίνωσε μετά τις εκλογές ότι δεν πρόκειται να αφοπλιστεί για να μπορέσει αν χρειαστεί να καταλάβει την αρχή δια της βίας.

Δυστυχώς όμως για το Ισραήλ η Χεζμπολάχ έχασε τις εκλογές.

http://israelyesgr.blogspot.com/

14 comments:

  1. Ο Ναζραλα επρεπε να χε φαει κεμπαπ με φολα εδω & πολυ καιρο...

    ReplyDelete
  2. Θα έρθει και αυτουνού η ώρα... μήπως δεν συμφέρει να τον καθαρίσουν; ή δεν είναι και τόσο καλοί στην Μοσσάντ όσο λένε.

    Με βάση της ταινίας Munich, δεν φαίνονται και τόσο απλά τα πράγματα.

    Αν ήταν δυνατόν εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε αν καθαρίζουν την κεφαλή του κάθε τρομοκρατικού οργανισμού. Είχαν αρχίσει να το κάνουν αυτό κάποια στιγμή το Ισραήλ με την Χαμάς... τόσο που η Χαμάς χέστικε και στην αρχή ανακοινώναν το νέο αρχηγό, αλλά κρυβόντουσαν. Όταν τα targeted assassinations συνεχίστηκαν, η Χαμάς σταμάτησε να ανακοινώνει τους νέους αρχηγούς τους.

    Νομίζω πως θα έπρεπε να συνεχίσουν με αυτήν την πολιτική.

    Στην Γάζα, παρόλο που ξάφνιασαν την Χαμάς με την επίθεση, θα έπρεπε να είχαν επιτεθεί πρώτα στην ηγεσία της Χαμάς, πριν αυτοί να κρυφτούν στα υπόγεια του νοσοκομείου Σίφα.

    ReplyDelete
  3. eine gnosto oti to diktio sto lebanon ypesti terastia zimia. lene oti to xetinaxan apo ton proigoumeno oktomvri kai meta. eine omos taytoxrona kai afelia na pisteyeis oti mporeis na skotoneis opoion den goustareis. afto kai stis periptoseis pou mporeis . enos kakou myria eponte

    ReplyDelete
  4. Ηθελα να μπω στο τμημα Επιχειρησεων & μου ζητησαν περιτομη...
    Τους ειπα οτι το θελω με σκουφο & με αφησαν στο ΠΛηροφοριων,να ψαρευω μπλογκαρωντας...

    Αναξιοκρατια παντου...

    Δεν ειναι οπως το '72...

    ReplyDelete
  5. Harry,
    πω πω, πάει, χάλασε η πιάτσα της κατασκοπείας :)

    Αλχημιστής,
    έτσι είπαν κατά το τέλος το πολέμου. Τώρα όμως λένε πως η Χεσμπολλά έχει επανεξοπλιστεί στα ίδια επίπεδα με πριν τον πόλεμο. Η UNIFIL που υποτίθεται πως θα εμπόδιζε τον επανεξοπλισμό μάλλον προσπάθησε να αποφύγη την οποιαδήποτε συνάντηση με την Χεσμπολά από φόβο συμπλοκής.

    ReplyDelete
  6. Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην Gay Pride στο Τελ Αβίβ
    20.000 συμμετέχοντες συγκέντρωσε η εκδήλωση περηφάνιας των Ομοφυλοφίλων στο Ισραήλ.

    Περισσότερα από 20.000 άτομα συμμετείχαν σήμερα στην ετήσια εκδήλωση Περηφάνιας των Ομοφυλοφίλων (Gay Pride) στο Τελ Αβίβ, η οποία διοργανώνεται από το 1988 υπό την αιγίδα του δήμου της πρωτεύουσας του Ισραήλ.

    Στην παρέλαση όπου κυριαρχούσαν τα έντονα χρώματα και οι χορευτικές μουσικές, συμμετείχαν ομοφυλόφιλοι και των δύο φύλων, υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων καθώς και οι γονείς πολλών ομοφυλοφίλων.

    Την εκδήλωση άνοιξε ο βουλευτής του κόμματος της αριστεράς Μερέτζ, Νιτζάν Χόρβιτζ, ο οποίος κατηγόρησε το υπερ-ορθόδοξο θρησκευτικό κόμμα και την ομοφοβική ακροδεξιά, ενώ υποσχέθηκε ότι ο «αγώνας για την ελευθερία θα συνεχιστεί» .

    «Στο Ισραήλ, έξω από το Τελ Αβίβ, οι γκέι και οι λεσβίες εξακολουθούν να διώκονται, να είναι θύματα εξοστρακισμού και να εγκαταλείπουν τις εστίες τους» δήλωσε ο κ. Χόρβιτζ.

    Στην εκδήλωση δεν έλειψαν και τα απρόοπτα αφού μία ομάδα ακροδεξιών εθνικιστών προσπάθησε να εισχωρήσει στην παρέλαση κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ο Θεός μισεί τις ακολασίες» .

    Η διάσημη Gay Pride τελείωσε με τον πολιτικό γάμο πέντε ζευγαριών του ίδιου φύλου, παρά το γεγονός ότι οι γάμοι ομοφυλοφίλων δεν αναγνωρίζονται από το κράτος του Ισραήλ.

    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

    kai ego aristeroferno alla me tis aderfes den ta pao kala. 20 000 oi faneres vale kai tis kryfes xirotera den ginete.

    ReplyDelete
  7. Βαλε ποστ για το καυμενο το φυλακα του μουσειου...

    Ευτυχως που ειναι ομοσπ οικημα,αν ζησει ο φονιας ,θα φαει θαν ποινη...

    ReplyDelete
  8. Είδες Αρις, και πιο παλιά μας έλεγες για το πόσο θρησκόληπτο είναι το Ισραήλ :) Έχει απ' όλα, και θρησκόληπτους και gays και ακροδεξιούς εθνικιστές. Τουρλού Σαλάτ :)

    Έγινε το Gay Pride στην Αθήνα; Πόσοι εμφανίστηκαν;

    Ηαρρυ,
    λίγο βαρετό θέμα δεν είναι ένας από μόνος του που επιτεθηκε σε έναν φύλακα; Εδώ το είπαν την ημέρα που έγινε και αυτό ήταν. Έκαναν και μία ανάλυση στα τηλε-παράθυρα με έναν του FBΙ που είχε καταφέρει να μπεί μέσα στον οργανισμό των ΚΚΚ.

    ReplyDelete
  9. Απλα,λυπαμαι παλλικαρια να σκοτωνονται απο κτηνη...

    Δυστυχως,για το Pride ,δεν τολμησαν φετος ουτε Gay να το πουν...

    Η Γκρης ειναι τελευταια σε φανερους ομ/φιλους & 1η σε κρυφους π*υστηδες...

    ReplyDelete
  10. to israil exakolouthei na eine thriskolipto.ta eipame .tora giati gemise o topos proud aderfes malon eine eisagomeno fenomeno apo tin diaspora. emena kai sena pou megalonoume pedia na mas pou tin dikeomata exoume. oxi ton kathena pou paloukonete ton kanoun iroa. o harys fenete oti eine tis koinotitas. :) eftixos vevea eime akoma sto greece kai mporo na symberiferome politika mi ortha.

    ReplyDelete
  11. Οι αντιπ*υστηδες ειναι το χειροτερο ειδοςφασιστα...

    Αλλο να μη γουσταρεις ομ/φιλια,αλλο να τυρρανας ομ/φιλους...

    ReplyDelete
  12. ox :( afto pou fovomouna. diladi pos tous tyranao? epidi den tous pidao? i epidi o gios mou exei gomena? to ti vazei o kathenas sto popaki tou xarouli oudolos me apasxoli. me keie omos o dikos mou kai tou pediou mou. eftixos doxa ton theo ola ok , oso gia tis aderfes na psofisoun karfi den mou kegete. exei o kosmos megala provlimata. me niazei otan pethenoun ta pedia apo tin pina kai apo tis arosties xoris kamia voithia. ta pedia olou tou kosmou,
    ta gourounia pou pidane gia paradigma pedakia ekei sto thailand den exoun kanena dikeoma na zoune. ton an psofise o alos mesa stin koka me ena boukali ston popo tou diolou me niazei . honestly
    to xekatharisa, opios den exei provlima fousta-blouza kai aftos kai o gios tou kai ston dromo.

    ReplyDelete
  13. Όπως είπα και στου Αμπράβα, ό καθένας κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι του. Υπάρχει μεγάλο μπλα μπλα στην Καλιφόρνια για τον ορισμό του γάμου. Είναι ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα; ή είναι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους;

    Το θέμα είναι νομικό. Λένε οι gays, ότι πρέπει να είναι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους για να έχουν τα ίδια νομικά δικαιώματα με τους straight, έτσι ώστε να μπορούν να κληρονομούν ό ένας τον άλλον μετά θάνατο, να μπορούν να καλύπτωνται σε ασφάλεια ζωής και πολλά άλλα.

    Συμφωνώ με τα παραπάνω, αλλά αν γίνει αυτός ο νόμος τότε ανοίγει το κουτί της πανδώρας γιατί τότε κάποιος ηλίθιος gay θα έχει την απαίτηση, και θα είναι νομικά καλυμένος, για παράδειγμα να διδάξουν σε σχολέιο ή και σε νηπιαγωγείο της ιστορία της Γέννησης του Κόσμου όχι σαν Adam and Eve αλλά σαν Adam and Steve!! ή να λένε ιστορίες για έναν ιππότη που ελευθέρωσε τον φυλακισμένο πρήγκιπα.

    Ακούγεται γελίο, αλλά κάποιος τέτοιος που θα θελήση να εκμεταλευτεί το νόμο θα βρεθεί σίγουρα.

    ReplyDelete
  14. na iothetisoun meta kai ena kaimeno pedaki ( anti na trexoun sto thai ) kai na to xetinazoun .

    ReplyDelete