Saturday, February 14, 2009

Συνέντευξη BBC για τις Απώλειες Αμάχων

Προσφορά Αρθρου: http://www.cohen.gr

Το BBC Φιλοξενεί Συνέντευξη του Συνταγματάρχη Ρίτσαρντ Κέμπ σχετικά με τις Απώλειες Αμάχων που Προκλήθηκαν από τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

9 Ιανουαρίου 2009

Click here (Πατήστε εδώ για να δείτε την συνέντευξη στο BBC)


Ο Πρώην Συνταγματάρχης του Βρετανικού Στρατού, Ρίτσαρντ Κέμπ, ο οποίος ήταν διοικητής των Βρετανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν το 2003, και ο οποίος είναι τώρα ανώτατος σύμβουλος της Βρετανικής Κυβέρνησης για στρατιωτικά θέματα, έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο BBC όπου μίλησε για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. Ο Κέμπ, ο οποίος σαφέστατα κατανοεί την ανάγκη του ισραηλινού στρατού να προστατέψει τους πολίτες του από τις επιθέσεις με ρουκέτες, ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο να πει την άποψή του για τις εικόνες στα ΜΜΕ των τραγικών θανάτων αμάχων στη Γάζα. Όταν τον πίεσε η δημοσιογράφος να σχολιάσει την τραγωδία αυτών των θανάτων αμάχων, ο Κέμπ εξέφρασε την συμπάθεια τους στους αμάχους και μετά υποστήριξε της στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ:


“Νομίζω ότι το Ισραήλ δεν άλλη επιλογή από να συνεχίσει με τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμεί, δηλαδή να εμποδίσει την Χαμάς να ρίχνει ρουκέτες στον λαό του και στα εδάφη του.

«Ξεκίνησε αυτές τις επιχειρήσεις για να το επιτύχει αυτό και οι θάνατοι αμάχων και στρατιωτών και στις δύο πλευρές είναι βεβαίως πολύ τραγικές. Όμως το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να προστατέψει τον λαό του.


«Μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή αυτές οι διαδικασίες, όχι μόνο να αποδεχθεί η Χαμάς το γεγονός ότι πρέπει να σταματήσει να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον ισραηλινού εδάφούς, αλλά να τηρηθούν οι όροι μίας τέτοια συμφωνίας, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιβληθεί τελείως στην περιοχή.


«Νομίζω, - θα έλεγα ότι από τις δικές μου γνώσεις για τις Ισραηλινές ‘Ενοπλες Δυνάμεις και παρακολουθώντας τις σημερινές επιχειρήσεις, νομίζω ότι δεν έχει υπάρξει άλλη περίοδος στην ιστορία των πολέμων κατά την οποία ένας στρατός έχει καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες να μειώσει τις απώλειες αμάχων και τον θάνατο αθώων ανθρώπων από τις προσπάθειες που καταβάλλουν σήμερα οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις στη Γάζα.

«Όταν βλέπει κανείς τον αριθμό των θανάτων αμάχων που έχουν προκληθεί, ίσως αυτό να μην φαίνεται πολύ πιστευτό, το αποδέχομαι.

«Όμως η Χαμάς, ο εχθρός με τον οποίο πολεμούν οι Ισραηλινοί, έχει λάβει εντατική εκπαίδευση από το Ιράν και την Χεζμπολάχ να πολεμά ανάμεσα στον κόσμο, να χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα ως ανθρώπινη ασπίδα.

«Η Χαμάς θεωρεί την χρήση του πληθυσμού ως σημαντικό μέρος του αμυντικού της σχεδιασμού. Επομένως, όπως λέω, αν και το Ισραήλ, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν πάρει τρομερά μέτρα – και μπορώ να σας μιλήσω για μερικά από αυτά εάν ενδιαφέρεστε – να μειώσει τις απώλειες αμάχων, είναι αδύνατον να τις αποφύγεις όταν ο εχθρός τους έχει χρησιμοποιήσει σαν ανθρώπινη ασπίδα.

Δημοσιογράφος: Και τι λέτε για την κριτική αυτοπτών μαρτύρων που ανήκουν στον ΟΗΕ που κάνουν λόγο για μία κατοικία με ανθρώπους που είχαν λάβει οδηγίες να πάνε εκεί για λόγους ασφάλειας και μετά από 24 ώρες βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ;

«Βεβαίως δεν μπορώ να σχολιάσω τις λεπτομέρειες του θέματος. Δεν έχω τα στοιχεία για το συμβάν. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα εξετάσει πολύ σοβαρά οποιεσδήποτε καταγγελίες αυτού τους είδους.

«Βεβαίως, ο Ισραηλινός Στρατός λειτουργεί κάτω από έναν αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς και δίνει αναφορά στην Ισραηλινή Κυβέρνηση και στα Ισραηλινά Δικαστήρια. Εάν υπήρχαν αποδείξεις ότι έγινε εσκεμμένα ένα έγκλημα, δεν έχω αμφιβολία ότι οι εμπλεκόμενοι θα λογοδοτούσαν. Θα λογοδοτούσαν σε ισραηλινό δικαστήριο.

«Αλλά βεβαίως, το θέμα δεν αφορά μόνο την προσπάθεια των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων να αποφύγουν τις απώλειες σε μία κατάσταση στην οποία ο εχθρός τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα, αλλά αφορά και τον ίδιο τον πόλεμο.

«Η φύση του πολέμου, και αυτό θα σας το πει οποιοσδήποτε στρατιωτικός διοικητής, είναι ότι ο πόλεμος είναι το χάος. Ο πόλεμος βρίθει λαθών. Γίνονται συγκρούσεις παντού και εάν πάρετε το παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο εμείς επιχειρούμε στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ,– οι Βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ – έχουν γίνει αμέτρητα λάθη από τους Βρετανικές, τις Αμερικανικές, και όλες τις δυνάμεις εκεί. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Πρόκειται για μία μεγάλη τραγωδία, αλλά αυτά συμβαίνουν όταν προχωράς σε πόλεμο.»

No comments:

Post a Comment