Wednesday, February 25, 2009

Ποιά θα είναι η Αιτία του Επόμενου Πολέμου?

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας του Ιράν βρίσκεται στο «Πιλοτικό Στάδιο» από την Τετάρτη στο Μπουσίερ.

Από το DEBKAfile Special Report

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Μπουσίερ θα είναι έτοιμος το λειτουργήσει κανονικά τον Αύγουστο.

Η προκαταρκτική φάση του πρώτου Ιρανικού πυρηνικού αντιδραστήρα, χτισμένος με Ρωσσική τεχνογνωσία και βοήθεια στην νότια πόλη του Μπουσίερ, θα εγκαινιασθεί με μία τελετή την Τετάρτη, 25 Φεβ. Οι πηγές μας αναφέρουν πως οι Ιρανικές πυρηνικές ομάδες θα θέσουν σε λειτουργία τα κομμάτια των 1,000-MW αντιδραστήρα, σταδιακά με την βοήθεια ανεπτυγμένων Ρωσσικών υπολογιστών που θα επιβλέπουν την εξέλιξη. Ο αρχηγός της Ιρανικής Πυρηνικής Επιτροπής, Gholamreza Aghazadeh, και ο αρχηγός της Ρωσσικής εταιρίας Ροζάτομ (Rosatom Atomic Corporation), Sergey Kiriyenko θα είναι παρόντες.

Ιρανοί και Δυτικοί εμπειρογνώμονες λένε πως αυτό το στάδιο είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά κάνοντας το αντιδραστήρα στο Μπουσίερ να μπει σε ολική λειτουργία. Εάν δεν υπάρξουν προβλήματα θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει το Αύγουστο του 2009.

Αυτή η ανακοίνωση της Τεχεράνης εξέπληξε την Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ. Η Μόσχα συνεχώς καθυστερούσε να πετύχει της προσυμφωνημένες ημερομηνίες σε αυτό το έργο αξίας $1 δις. Υπήρχε η ελπίδα πως στην πραγματικότητα δεν θα τελείωνε ποτέ, ή τουλάχιστον μέχρι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Ρωσσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ να συναντιόντουσαν για πρώτη φορά στις 2 Απριλίου στο συμβούλιο των G-20.

Όμως, η Μόσχα και η Τεχεράνη συναντήθηκαν νωρίτερα για να προχωρίσουν αυτό το θέμα: να φέρουν τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα σε προκαταρκτική λειτουργία και να υπογράψουν συμβόλαιο για την πώληση προς το Ιράν ανεπτυγμένους Ρωσικούς πυραύλους S-300 ενάντια αεροπορικών επιθέσεων. Ισραηλινοί επίσημοι αναφέρουν τον Ρωσσικό τύπο που εκδίδει πως η Μόσχα δεν θα προχωρήσει με αυτό το συμβόλαιο. Όμως αυτό δεν συμβαδίζει με τα λεγώμενα του Ιρανού υπουργού Αμύνης Gen. Mostafa Najar που επισκεύτηκε την Ρωσσική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, που είπε: οι Ρωσσικές μας πληροφορίες μας έχουν επιβεβαιώσει πως η πώληση των πυραύλων θα διαχωρισθεί από την αντιπαράθεση Μόσχας-Ουάσινγκτον για την εγκατάσταση Αμερικάνικων πυραυλικών αμυντικών συστημάτων και ραντάρς στην Ανατολική Ευρώπη, και πως οι S-300 θα παραδωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Ιρανός υπουργός Αμύνης είπε την Κυριακή, 21 Φεβ.: «Ρώσσοι επίσημοι γνωρίζουν πολύ καλά πως η Μόσχα, και όχι τον Ιράν είναι ο στόχος του Αμερικανικού πυραυλικού συστήματος.» Μόλις επέστρεψε από την Μόσχα, ο Najar έιπε: «Οι ΗΠΑ, μπλεγμένοι στην οικονομική τους διάλυση δεν θα θελήσουν τελικά να μπουν στο άχρηστο κόστος του πυραυλικού συστήματος» – μια άποψη που φαίνεται πως κατάλαβε ότι είχαν και οι Ρώσσοι.

Από το DEBKAfile's στρατιωτικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα πως ο υπουργός αμύνης Najar και ο Ρώσσος ομόλογος Ανατόλι Σερντγιούκοφ έκανα καλή πρόοδο στις ομιλίες για την πώληση των πυραύλων εδάφους-αέρος S-300. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα αποτελεσματικό αμυντικό σύστημα ενάντια επίθεσης από αέρος.

Δυτικές στρατιωτικές πηγές λένε πως οι συνομιλίες Ιραν-Μόσχας είναι επί των λεπτομεριών για την εγκατάσταση των S-300 που θα προστατεύουν το Μπουσίερ και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

4 comments:

  1. Αλλαζεις ποστς με ρυθμο πολυβολου...

    Για να μεταφερθουμε εδω,δεν μπορεις να εχεις 2 εθνικοτητες.

    Ή σε ενα εθνος ανηκεις ή σε αλλο.

    Αν σου κανω το λαικιστικο ερωτημα
    " σε περιπτωση πολεμου Γκρης εναντιον ισραηλ,με ποιον θα πολεμησεις ? "
    δεν εχεις τί να μου απαντησεις...

    Θα εξαφανιστεις,σαν τον Αμπραβανελ & τον Γκανα...

    ReplyDelete
  2. Τα νέα τρέχουν και οι ειδήσεις που πραβλέπουν τα Ελληνικά κανάλια είναι αρκετές. Βλέπω όλα τα σχόλια και απαντάω σχεδόν σε όλα.

    Εδώ μπράβο, με έπιασες :) Δεν ξέρω. Όμως σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο πλανήτη πιστεύω πως πολλοί βρίσκονται σε τέτοια διλήματα.

    Γνωρίζω έναν Παλαιστίνιο που ζει στην Αμερική. Έχει σπίτι στην Ιερουσαλήμ, έχει Ισραηλινή "πράσινη κάρτα" και Αμερικάνικη υπηκοότητα. Η γυναίκα του είναι Παλαιστίνια που είναι από (και η οικογένειά της ζει) στα Παλαιστινιακά εδάφη στην Δυτική Γάζα. Οι συνθήκες της ζωής τους, τους κάνει να βλέπουν και τις δύο πλευρές. Θέλουν ειρήνη με διπλωματία, μισούν την Χαμάς (και λοιπές τρομοκρατικές οργανώσεις), καταλαβαίνουν την διαφθορά των Παλαιστινίων πολιτικών που τους έχουν πουλήσει εδώ και 60 χρόνια και συνχρόνως δεν γουστάρουν τους Ισραηλινούς. Άντε βγάλε άκρη. Όποτε συναντιέται αυτός με την οικογένειά του που ζει στο Ντουμπάι που είναι άκρως και απολύτος αντι-Ισραηλίνοι, και σίγουρα έρχεται η συζήτηση τσακώνονται μαζί του γιατί του λένε πως έχει "Αμερικανεψει".

    Και εγώ όπως είπα είμαι παντρεμένος με Καθολική - και εδώ μπέρδεμα.

    Είχα μια φίλη μου από το σχολείο που πήγε να ζήσει στην Κω. Εκει υπάρχει Τουρκική μειονότητα. Ερωτεύτηκε Τούρκο. Και οι δύο πλευρές των δύο οικογενειών ήταν αντίθετες. Δεν θυμάμαι τι έκαναν τελικά. Αν όμως παντρευτήκαν πως θα αισθανόντουσαν και πως θα συμπεριφερόντουσαν σε έναν πόλεμο Ελλαδος-Τουρκίας που είναι πολυ πιθανότερος από ότι Ισραήλ-Ελλάδος? Ακόμα πιο πολύπλοκο... πως θα αισθανόταν και τι θα έκανε το παιδί τους?

    Πιστεύω πως η παγκοσμιοποίηση είναι καλό. Δεν αποφεύγω την ερώτησή σου, για να γυρίσουμε σε μένα... πάλι δεν ξέρω. Κάνεις δεν θα μπορούσε να απαντήσει μέχρι την στιγμή που αναγκαζώταν να πάρει μία απόφαση λόγο περιστάσεων.

    Πιστεύω σε έναν υποτιθέμενο πόλεμο Ελλάδος-Ισραήλ, η Ελληνικές Αρχές θα ήταν αμέσως εχθρικές προς τον Ελληνικό-Εβραϊκό πληθυσμό. Και οι υποτιθέμενοι "φίλοι" μου που πήγα σχολείο και μεγάλωσα μαζί τους? Πως θα μου συμπεριφέρονταν σε έναν τέτοιο πόλεμο? Εσύ? πως θα συμπεριφερόσουν στους φίλους σου Έλληνες-Εβραίους? (αν έχεις και γνωρίζεις).

    Είναι πολύπλοκο για όλες τις πλευρές... ακόμα και για σένα που δηλώνεις στο άλλο σου σχόλιο "Greek in Greece", που σημαίνει πως έχεις ξεκάθαρη θέση. Είμαι σίγουρος όμως πως η παραπάνω ερώτηση θα ήταν δύσκολο και για σένα να απαντήσεις, παρ' όλο που είσαι Greek in Greece. Σωστα? Λάθος?

    ReplyDelete
  3. Διαβλεπω οτι διαθετεις περιθωρια εξελιξης...

    Οι Εβραιοι ειναι ο περιουσιος λαος,συνεχεια τους σκοτωνουν & πολλοι εθνικοποιουνται,προσχωρουν στα εθνη στων οποιων τα κρατη οι Εβραιοι κανουν παροικιες...
    ΟΙ Σολωμος,Κοραης,Βενιζελος,Σημιτης & οσοι εχουν εβραικο επωνυμο ειναι γραικοποιημενοι Εβραιοι.

    Μια με τις σφαγες,
    δυο με τις εθνικοποιησεις,
    στο τελος θα σβησει ενα εθνος που αντεξε 5000 χρονια.

    Οι Εβραιοι δεν ειναι Αγγλοι ή Γερμανοι,με 120-140 εκ πληθυσμο ο καθενας,να εχουν τη πολυτελεια για μικτους γαμους &...αλλαξοεθνειές ( οπως λεμε ...αλλαξοκ*λιες ...).

    Αφου εκανες μικτο γαμο,προσηλυτισε τη συζυγο στον Εβραισμο,παρε Ισραηλινη υπηκοοτητα & μεγαλωσε τα παιδια σου σαν Εβραιοπουλα,αποφευγωντας,αν θες,τη βαρβαροτητα της περιτομης.
    Ρεφορμισου αλλα μη προδιδεις το εθνος των Εβραιων.
    Αν μεινεις εδω,θα δηλωνεις...Εβραιος της Greece...

    Οσο για την ορθη απαντηση,σε περιπτωση πολεμου,σχεδον παντα η 1 πλευρα εχει δικιο. Εσυ θα πας μ'εκεινη.
    Δεν ξερω κανεναν πολεμο οπου & οι 2 να ειχαν δικιο.
    Αν & οι 2 σφαλλουν,δηλ θα διεξαγουν εγκληματα πολεμου,θα λιποτακτησεις...

    ReplyDelete
  4. Συμφωνώ με τα σχόλιά σου. Και η οικογένειά μου (όπως και πολλοί Έλληνες Εβραίοι) έχουμε τις ρίζες μας στην Ισπανική περίοδο του «Χριστιανοποιήσαι ή φεύγεις».

    Στο θέμα περί μεικτών γάμων αυτή ακριβώς η συζήτηση που αναφέρεις βεβαίως υπήρξε με την γυναίκα μου και το παιδί μεγαλώνει Εβραίος.

    ReplyDelete