Monday, April 6, 2009

Οι Ρίζες της Ειρήνης?

Πηγή: Εφ. Jerusalem Post.

Φώτο του ΑΠ. Παλαιστίνια παιδιά από την Jenin της Δυτικής Όχθης ποζάρουν μετά την παράσταση στο κέντρο της Holon.

Οι Παλαιστίνιοι νέοι από την σκληρή Δυτική Όχθη στέκονταν απέναντι από τους ηλικιωμένους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Με μία συμπεριφορά τυπική ενός εφήβου που αισθάνεται ανίκητος, άρχισαν να τραγουδούν. Η χορωδία ξέσπασαν σε τραγούδια για την ειρήνη, εμφανίζοντας τα έκπληκτα χαμόγελα του κοινού.

Όμως η εκδήλωση είχε και άλλη έκπληξη: Οι περισσότεροι από τους επιζήσαντες δεν ήξεραν πως οι νέοι ήταν Παλαιστίνιοι από την Δυτική Όχθη, μία πολύ σπάνια σκήνη αυτές τις μέρες στο Ισραήλ. Και κανένα από τα παιδιά δεν ήξεραν πως τραγουδούσαν για ανθρώπους που είχαν επιζήσει την Ναζιστική γεννοκτονία – και ούτε καν γνωρίζαν τι είναι το Ολοκαύτωμα.

Φώτο του ΑΠ.Επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος ακούν τα Παλαιστίνια παιδιά από την Jenin.

«Τους συμπαθώ και τους λυπάμαι» είπε ο Αli Zeid, ένας 18χρονος που έπαιζε στο πιάνο και είπε πως σοκαρίστηκε όταν έμαθε για το Ολοκαύτωμα.

«Μόνον άνθρωποι που έχουν υποφέρει τόσο πολύ μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον» είπε ο Zeid, του οποίου οι παππούδες ήταν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που διέφυγαν από την πόλη της Χάιφας κατά την διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε μετά την δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Οι 13 μουσικοί, ηλικίας 11 με 18, ανοίκουν στις «Χορδές της Ελευθερίας», μία σεμνή ορχήστρα από την δύσκολη ζωή της πόλης Jenin στην Βόρεια Δυτική Όχθη, όπου ήταν ο τόπος της θανάσιμης μάχης του 2002 ανάμεσα σε Παλαιστίνιους τρομοκράτες και στρατιώτες του Ισραήλ κατά την διάκεια της επιχείρησης «Αμυντική Ασπίδα».

Η εκδήλωση που έγινε στο Κέντρο των Επιζήσαντων του Ολοκαυτώματος, στην δεντρόφυτη κεντρική Ισραηλινή πόλη Holon, ήταν μέρος της "Ημέρας Καλών Πράξεων", που είναι μία ετήσια εκδήλωση διοργανωμένη από μία οργάνωση που είναι συνδεδεμένη με την δισεκατομμυριούχο Shari Arison, την πλουσιότερη γυναίκα του Ισραήλ.

Η δύωρη συνάντηση έκανε εμφανές πόσο έχουν απομακρυνθεί οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί μετά την Ιντιφάδα που άρχισε στο al-Aqsa το 2000.

Τα περισσότερα από τα παιδιά δεν είχαν δει ποτέ Ισραηλινό πολίτη στην ζωή τους παρά μόνο στρατιώτες με όπλα και στολές στα διάφορα περάσματα ή σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Δεν μας συμπαθούν» είπε η Ahed Salameh, 12 χρονών, που φορούσε μαύρο μαντήλι στο κεφάλι.

Η Salameh είπε πως σοκαρίστηκε με αυτά που έμαθε για την Ναζιστική γεννοκτονία κατά των Εβραίων. Άγνοια, ακόμα και άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι διαδεδομένα φαινόμενα στην Παλαιστινιακή κοινωνία.

Ο Amnon Beeri της οργάνωσης Abraham Fund, που υποστηρίζει την συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Αράβων, είπε πως οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν γνωρίζουν τίποτα ο ένας για τον άλλον.

H Παλαιστίνια μαέστρος της ορχήστρας, Wafa Younis, 50 ετών, προσπάθησε να εξηγήσει στα παιδία ποιοί είναι οι ηλικιωμένοι πριν την παράσταση, αλλά η ανακατοσούρα κατά την μεταφορά με το λεωφορείο εμπόδισε τους νέους να ακούσουνε.

Το ηλικιωμένο κοινό υπέθεσε πως ήταν παιδία ΙσραηλινοΆραβες από ένα κοντινό χωριό – και όχι από την Jenin όπου στοίχισε τις ζωές 23 Ισραηλινών στρατιωτών και 53 Παλαιστίνιων τρομοκρατών και αθώων πολιτών τις μέρες της μάχης του Απριλίου το 2002.

Όταν ο οικοδεσπότης ανακοίνωσε στα εβραϊκά ότι οι νέοι ήταν από την Jenin, ακούστικαν ήχοι έκπληξης και μουρμουρητά στο κοινό, λόγο της ιστορίας της περιοχής.

Η Younis, από το χωριό Αρά στο Ισραήλ που κατοικήτε κυρίως από Άραβες τότε εξήγησε σε άπταιστα εβραϊκά πως τα παιδιά θα τραγουδούσαν για την ειρήνη, και τότε το κοινό ξέσπασε σε θερμό χειροκρότημα. "Inshallah," είπε η Sarah Glickman, 68 ετών, χρησημοποιώντας την Αραβική λέξη για «Θεού θέλοντος».

Η Glickman, που η οικογένειά της μετανάστευσε στον Ισραήλ το 1949 μετά που έφυγε για την Σιβηρία για να δραπετεύσει από τους Ναζί, είπε πως δεν έχει καμία ψευδαίσθηση πως μία απλή συνάντηση θα έκανε τα παιδιά να καταλάβουν το Ολοκαύτωμα, όμως μπορεί διαφοροποιήσει λίγο τα πράγματα προς το καλύτερο.

Στην συνάντηση δεν έλειψαν τα πολιτικά. Η Younis αφιέρωσε ένα τραγούδι στον Gilad Schalit, που είναι αιχμάλωτος από την Χαμάς στη Γάζα – ενώ παράλληλα έκανε κριτική στο Ισραήλ για την κατοχή της Δυτικής Όχθης. Όμως είπε πως η κύρια αποστολή της ορχήστρας, που ιδρύθηκε πριν 7 χρόνια για να βοηθήσει Παλαιστίνια παιδιά να ξεπεράσουν τα τραύματα του πολέμου, ήταν να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.

«Είμαι εδώ για να ανεβάσω το ηθικό. Αυτοί είναι φτωχοί και ηλικιωμένοι άνθρωποι".

Δυστυχώς αυτή η εκδήλωση δεν είχε καλό τέλος όταν μερικές ημέρες μετά οι Παλαιστινιακές Αρχές διαλύσανε την ορχηστρική ομάδα. Ο Adnan Hindi, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής είπε πως το Ολοκαύτωμα είναι πολιτικό πρόβλημα και πως χωρίς να γνωρίζει η Younis έμπλεξε τα παιδιά σε μία πολιτική διαμάχη.

Της Younis, της έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Jenin, και το διαμέρισμα στο οποίο δίδασκε την ορχήστρα των 13 παιδιών έχει κλειδωθεί.

http://israelyesgr.blogspot.com/

10 comments:

  1. Aφασια οι ανωνυμοι...
    Το μονο που καταλαβα ηταν οτι ειναι γιος Ποντιας...

    Ειναι φανερο...

    Επι του θεματος...

    Δεν μπορω τετοιες υποκρισιες.
    Ειρηνικη συνυπαρξη συμβαινει μονο οταν τα 2 μερη εχουν συμβατη κοσμοθεωρια.
    Οταν ο ενας θεωρει τον αλλο "πηγη του κακου " ,οπως οι Γραικοι τους Τουρκους & οι ισλαμιστες τους Εβραιους,δεν υπαρχει ειρηνη

    ReplyDelete
  2. Τόσο σε κόβει φασιστομουτρο ,αυτο κατάλαβες. δεν μας απαντάς όμως επι του θέματος . μπας και σε έσπειρε η μανα σου με κανένα των ΕΣ ΕΣ ? ντρέπεσε φαίνετε σκυλορατσιστη

    ReplyDelete
  3. http://www.fjc.ru/AboutUs/leaderIndex.asp?AID=794649

    ReplyDelete
  4. poly endiaferon to arthro . makari na vrethei mia kapoia lisy symvioshs oste na min thisayrizoun kapoioi poulontas opla giati kai mono dimiourgoun tis eties na ta poulisoun . na min skotononte ta pedia tou israil giati kapoioi den antexoun to politiko kostos na stiloun ta dika tous sto thanato gia tin diaxeirisi tis energeias. den thelo afto na to do ta epomena xronia gia to nero episeis giati xero oti ekei eine to epomeno megalo provlima . kai dystixos h tourkia eine kathoristikos paragontas kai se afto sthn perioxi . mia tourkia me oloena megalyteri ropi pros to islam mias kai apo ekei antlounte psyfoi stis ekloges kai lefta apo to petreleo kai to fysiko aerio ton xoron tou islamikou kosmou.

    ReplyDelete
  5. Παντως,ειναι αισχος να μη παταει Εβραιος ή Γκρεκος φιλοσημιτης στο μπλογκ σου & να το μολυνουν ανωνυμοι τρελλοφασιστες...

    Που κρυβονται οι 5χιλ Εβραιοι της Γκρης ?

    ή παριστανουν τον "ελληνα εβραικου θρησκευματος "...

    ReplyDelete
  6. Μπόλικα σχόλια. Πράγματι είναι ενδιαφέρον αυτή η εκδήλωση, και δεν είναι η μοναδική. Είχα διαβάσει κάποτε για μία ένωση Ισραηλινών και Παλαιστίνιων γιατρών που κάνουν από κοινού ιατρική έρευνα.

    Αυτά δυστυχώς ή εξαφανίζονται στις ειδήσεις δολοφονιών και τρομοκρατικών χτυπημάτων της Χαμάς ή μπαίνουν εμπόδια, όπως της Younis που η Παλαιστινική Αρχή τις το έκλεισε το μαγαζί και τις απαγορέψαν καν να μπει στην πόλη Jenin.

    Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες να αλλάξουν την διδακτική ύλη των σχολικών βιβλίων των Παλαιστινίων τα οποία παρουσιάζουν το Ισραήλ σαν το εχθρό που πρέπει να καταστραφεί. Όσο τα βιβλία είναι υπό την διαχείρηση της Χαμάς, τα Παλαιστίνια παιδιά θα μεγαλώνουν με μίσος και άγνοια.

    Εξακολουθώ να πιστεύω πως χρειάζεται διαζύγιο μεταξύ Ισραήλ και Αράβων. Μετά από πολλά χρόνια, αφού έχουν ζήσει χώρια οι δύο λαοί (ίσως σε μία ψυχρή ειρήνη), και μεγαλώσουν κανά δυο γενιές χωρίς πόλεμο, τότε ίσως να υπάρχει ειρήνη.

    Το Ισραήλ κάνει μεγάλη έρευνα για την οικολογική (με ηλιακή ενέργια) αφαλάτοση του νερού από την Μεσσόγειο.

    Κάποιος παλιότερα έκανε ένα σχόλιο με ανάλυση της γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας και του ελέγχου του νερού. Γι' αυτό οι ΗΠΑ, Ισραήλ τα θέλουν καλά με την Τουρκία.

    Άν η Ελλαδα έδινε γεωγραφική βοήθεια στις ΗΠΑ, όπως βάσεις ανεφοδιασμού κλπ, τότε και οι ΗΠΑ ίσως να ήταν πιο φιλικές προς την Ελλάδα σε θέματα όπως του ονόματος με την ΠΓΔΜ ή τα (γκρι) σύνορα ή το Κυπριακό. Όταν οι Αμερικάνοι βλέπουν την σημαία τους να καίγεται κάθε τρείς και λίγο έξω από την πρεσβεία τους στην Αθήνα, τι περιμένουμε?

    Νομίζω πως (από τους συνδέσμους που έβαλε) ο Ανώνυμος είναι Εβραίος. Ίσως να διαβάζουν χωρίς σχόλια :)

    ReplyDelete
  7. Τουρκοθπορακο,για να πιασεις στο στομα σου τους Αμερικανους,πρεπει να το ξεπλυνεις απ' οσα καταπινες επι 400 χρονια στα χαρεμια...

    Δεν δικαιουσαι να ομιλεις...

    Ασε & τις θεωρειες συνωμοσιας για νερα & θαλασσες...

    ReplyDelete
  8. Δεν πιστεύω πως είναι θεωρία συνωμοσίας. Μου φένεται λογική ανάλυση της παρούσης στιγμής. Σαφώς και όλοι οι λαοί πράτουν ανάλογα με το συμφέρουν της πατρίδας τους.

    Το πετρέλαιο όμως είναι σημαντικό για όλες τις οικονομίες - όχι μόνο για την Αμερική. Η Αμερική κάνει την βρώμικη δουλειά που δεν μπορούν και δεν θέλουν τα άλλα Δυτικά Καπιταλιστικά κράτη. Όσο και να χτυπιούνται στην Ευρώπη για την "Ιμπεριαλιστική Αμερική που δολοφονεί τον κόσμο στο όνομα του πετρελάιου" θα ήθελα να ξέρω τι θα έκαναν αυτές οι κοινωνίες χωρίς το πετρέλαιο. Θα βάζανε τους πολίτες τους να κάνουν ποδήλατο για να παράγουν ενέργια LOL :)

    Είναι γνωστό πως όταν την Αμερικάνικη οικονομία την πιάνει κρύωμα, ο υπόλοιπος κόσμος παθαίνει πνευμονία - αλλά αυτό είναι λόγο των μη-ευέλικτων Ευροπαϊκών οικονομιών που ελέγχονται από τα εργατικά συνδικάτα. Αυτό είναι αλλο θέμα εκτος μπλογκ.

    Το νερό είναι πάρα πολύ σημαντικό στο Ισραήλ και η πολιτική του, εκτός από την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, ελέγχεται και για την ύπαρξη νερού.

    Συμφωνώ απολύτως με τα όσα είπες για την Χαμάς. Όσο υπάρχει η Χαμάς (και οποιαδήποτε Χαμάς, Ισλαμικ Τζιχάντ κλπ) δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη. Και με αυτά της Χαμάς μας πάει στο επόμενο άρθρο των κατορθωμάτων των φίλτατων Χαμάς από την νότια του Ισραήλ, νέα χώρα, το Χαμαστάν! :)

    ReplyDelete
  9. Την σκότωσα την ορθογραφία στο τελευταίο σχόλιο!!

    ReplyDelete
  10. φασισταρίο δεν μαε είπες τι καιρό κάνει στο Berlin που βρίσκετε το σόι του παπούκα σου . η μήπως θα μας πείς για Κρήτη που τον παλούκοσαν στο ναζιστικο νεκροταφείο. όσο και να παιδεύεσε φασισταριο δεν μας δίωχνεις από το Blog . απογονε τον ΕΣ ΕΣ. κάνεις τον χωροφύλακα και βρίζεις τον κόσμο για να εγκαταλύψει το Blog . προβοκάτωρα ρατσιστη χρυσαβγιτη

    ReplyDelete