Tuesday, April 28, 2009

Ηγέτες του Κόσμου Πρέπει να «Αφήσουν» τα Σλόγκαν και να Σταματήσουν το Ιραν.

Πρώτα από όλα: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΙΣΡΑΗΛ. Το Ισραήλ έγινε 61 ετών.

Φώτο: Εργαζόμενος στήνει Ισραηλινές σημάιες για την Μνήμη των Χαμένων στους Πολέμους και την Ημέρα Ανεξαρτησίας στο Τέλ Αβίβ.


Πηγή: Jerusalem Post των DAVID HOROVITZ και AMIR MIZROCH

Συνέντευξη Υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να μιλάει με σλόγκαν του τύπου «γη για ειρήνη», αν πραγματικά θέλει να βοηθήσει την Ισραηλινή κυβέρνηση να βρεί μία λύση για το Παλαιστινιακό και να φέρει σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman στην εφ. The Jerusalem Post την Πέμπτη, στην πρώτη του συνέντευξη με Ισραηλινή εφημερίδα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

"Τις τελευταίες 2 εβδομάδες είχα πολλές συζητήσεις με συναδέλφους μου ανά τον κόσμο και όλοι μιλάνε σαν να βρίσκονται σε προεκλογική καμπάνια: κατοχή, επικοισμοί, έποικοι...»
Τέτοιου είδους και παρόμοια σλόγκαν όπως «γή για ειρήνη» ή «η λύση τον δύο-κρατών», ήταν πολύ απλοηκά και παρέβλεψαν τις βασικές ρίζες αυτής της διαρκής διαμάχης.

Το γεγονός είναι, είπε ο ηγέτης του κόμματος Israel Beiteinu, ότι το Παλαιστινιακό θέμα ήταν σε «εμπλοκή» παρόλες τις συνεχής προσπάθειες καλής θελήσεως των «ειρηνοποιών» αριστερών Ισραηλινών κυβερνήσεων. Το Ισραήλ έχει αποδείξει τις καλές προθέσεις του, την επιθυμία μας για ειρήνη.

Ο δρόμος μπροστά μας, είπε, βρίσκεται στο να σιγουρέψουμε την ασφάλεια του Ισραήλ, την βελτίωση της οικονομίας για τους Παλαιστίνιους, και την σταθερότητα και για τους δύο.

"Οικονομία, ασφάλεια, σταθερότητα», επανέλαβε. "Είναι αδύνατον να επιβάλουμε μία τεχνητή πολιτική λύση. Θα αποτύχει σίγουρα. Δεν μπορείς να αρχίσεις μία ειρηνευτική διαδικασία από το τίποτα. Πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες."

Η κυβέρνηση θα έχει μία ολοκήρωμένη εξωτερική πολιτική σε περίπου 2 εβδομάδες, και θα την ανακοινώσουμε στη 18 Μαΐου στην συναντησή του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πρωθυπουργό Μπεντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός εξωτερικών μίλησε με την Hillary Clinton, η οποία τον προειδοποίησε ότι ρισκάρει να χάσει την Αραβική συμπαράσταση στο θέμα του Ιράν, αν αρνηθεί να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστίνιους.

Ο Lieberman αρνήθηκε να τεθεί θετικά ή αρνητικά στο θέμα της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ με την έννοια της μονιμότητας, αλλά έδωσε έμφαση στις διακυρήξεις του Netanyahu ότι δεν θα γίνουμε κυβερνήτες ούτε καν ενός Παλαιστινίου.

Με την ίδια έμφαση τόνισε πως δεν μπορεί να αρχίσει καμία διαπραγμάτευση έχοντας σαν βασική προϋπόθεση το «δικαίωμα της επιστροφής» στο Ισραήλ από απογόνους Παλαιστινίων. "Δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν είμαι έτοιμος ούτε καν να συζητήσω το «δικαίωμα της επιστροφής» ούτε καν με έναν Παλαιστίνιο» είπε.

Όμως παράλληλα ξεκαθάρισε πως ούτε η αναγνώριση του Ισραήλ ως Εβραϊκού Κράτους από τους Παλαιστινίους θα τεθεί ως προϋπόθεσει για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνομιλίσει με την Τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, οι οποίοι πρέπει να «καταπνιγούν» και η διεθνής κοινότητα πρέπει να διατηρήσει την στάση του Κουαρτέτου.

Η πραγματικός λόγος της εμπλοκής με τους Παλαιστίνιους, δεν είναι η κατοχή, ούτε οι έποικοι. Αυτή η διαμάχη είναι πολύ βαθιά, άρχισε όπως όλες οι άλλες διαμάχες στην ιστορία του κόσμου, όμως σήμερα έχει γίνει πιο Θρησκευτική διαμάχη. Σήμερα έχουμε την επιρροή κάποιον παράλογων παικτών, όπως η Αλ Κάιντα.

Και το μεγαλυτερο εμπόδιο για μία ολοκληρωμένη λύση δεν είναι το Ισραήλ, ούτε οι Παλαιστίνιοι. Το εμπόδιο είναι το Ιράν.

Η κύρια υπευθυνότητα για να σταματήσει το Ιράν την πυρηνική του πρόοδο την έχει η διεθνής κοινότητα και ειδικά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όχι το Ισραήλ. Είμαι σίγουρος, συνεχίζει ο Λίμπερμαν, ότι αυστηρές οικονομικες κυρώσεις θα έχουν το θεμιτό αποτέλεσμα, και δεν θέλω ούτε καν να σκεφτώ τα αποτελέσματα ενός τρελλού πυρηνικού αγώνα ταχύτητος στην περιοχή.

Υ.Γ. Ισραελμαν: Σε πολλά από αυτά που λέει ο Λίμπερμαν μου θυμίζει τον Σαρόν. Πολλοί Παλαιστίνιοι πολιτικοί από την μία πλευρά μισούσαν τον Σαρόν, από την άλλη όμως τον εμπιστεύονταν γιατί ήταν ειλικρινής, μιλούσε έξω από τα δόντια και ότι έλεγε το έκανε.

Ο Λίμπερμαν μοιάζει να μιλάει σκληρά, είναι όμως ρεαλιστής και πρακτικός. Δεν είναι «πολιτικός» και αυτό ίσως είναι καλό την παρούσα στιγμή. Προσωπική μου άποψη είναι πως μάλλον θα αποτύχει γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν θα θέλουν να φανεί ότι κάνουν συμφωνίες με κάποιον που στον Αραβικό κόσμο αντιλαμβάνεται ως άκρος εξτρεμιστικά δεξίος, ακόμα και αν στην πραγματικότητα αυτό να μην είναι απόλυτα αλήθεια. Προς το παρόν όλοι είμαστε στο περίμενε...θα δούμε...

http://israelyesgr.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment