Thursday, April 16, 2009

Το Αδιέξοδο της Οικονομικής Κρίσης.

Dilbert.com

Συζητούσα με ένα φίλο για τσακωμούς μεταξύ αντρόγυνων και μου είπε: Θέλεις να έχεις δίκιο ή να είσαι ευτυχισμένος? :) Νομίζω πως αυτή η ρητωρική ερώτηση είναι σοφή.

Όλοι μιλάνε για την οικονομική κρίση. Πριν από δύο χρόνια έλεγα στην γυναίκα μου ότι θα έχουμε τεράστια κρίση. Μου αρέσει να έχω δίκιο... πως θα ήθελα να είχα άδικο, θα ήμουν πιο ευτυχισμένος :)

Παρακολουθώ πάρα πολύ στενά την οικονομία, τόσο όσο και τα πολιτικά. Οι σπουδές μου ήταν στα οικονομικά. Στην Αμερική, λόγο της δυναμικότητας της οικονομίας, το μέγεθος της χώρας και τον πληθυσμό, ό,τι πάει στραβά, πάει στραβά σε μεγαλοπρεπή κλίμακα – όπως είναι αλήθεια και για το αντίθετο, ό,τι πάει καλά, πάει καλά σε μεγαλοπρεπή κλίμακα.

Στην Ευρώπη, παρόλο που υπάρχει η ΕΕ, τα μέλη «Πολιτείες» της Ευρώπης, δεν είναι όπως οι Πολιτείες της Αμερικής, με την έννοια ότι κάθε Ευρωπαϊκή «Πολιτεία» είναι πιο αυτόνομη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν αισθάνεται την οικονομική κρίση. Όμως δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στην Αμερική.

Ο Ομπάμα, κληρονόμος ενός οικονομικού χάους, θα έλεγα κληρονόμος μίας οικονομικής τουαλέτας που έχει χαλασμένο το καζανάκι που δεν λέει να σταματήσει να ρουφάει χρήματα. Αυτός ο έρμος λοιπόν προσπαθεί να φτιάξει το καζανάκι ενώ το νερό τρέχει, με λάθος κινήσεις κατά την γνώμη μου.

Που και που, με τις διάφορες νομοθετικές αλλαγές, δίνει πολύ προσωρινή ανάπαυλα των άσχημων ειδήσεων και μία αχτίδα ελπίδας, μόνο που μία εβδομάδα αργότερα, τα καινούργια άσχημα νέα ξαναρχίζουν.

Μία από αυτές τις μικρές ελπίδες ήταν που άλλαξε τον νόμο ώστε να δωθεί κάποιο χρονικό περιθώριο σε πολλούς ανθρώπους να μήν χάσουν το σπίτι τους με το να αναδιοργανώσουν και να επαναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους.

Είχε κάποιο καλό αποτέλεσμα πριν ενάμιση μήνα. Σήμερα όμως βγήκαν τα καινούργια νούμερα: ραγδαία αύξηση κατά 46% από πέρυσι, και 24% αύξηση μόνο για το τελευταίο τρίμηνο οι κατασχέσεις ιδιωτικής κατοικίας. Απλά επιβράδυνε το αναπόφευκτο.

Το ίδιο και με την αυτοκινητοβιομηχανία. Τους έδωσαν κάποια δάνεια (λεφτά φορολογουμένων προς ιδιωτικές επιχειρήσης, τρέλλα!) να σώσουν τα άσωστα! Η GM σίγουρα θα κλείσει (δεν το έχουν ανακοινώσει ακόμα). Η Chrysler αφήνει την Fiat να την κάνει κουμάντο μήπως και σωθεί... μα σας παρακαλώ... (και αυτό που θα πω είναι λίγο στερεοτυπικό) η Chrysler ήταν υπό Γερμανική «Κατοχή», εμ, συγνώμη... ιδιοκτησία ήθελα να πω :)… της Mercedes Benz, που υποτίθεται πως οι Γερμανοί είναι ρομπότ και οργανωμένοι, και δεν μπορέσαν να σώσουν την Chrysler... η Ιταλική Fiat θα την σώσει που έχουν Ιταλική αμπλαούμπλα ανοργάνωση? Χαχα. Είπα, στερεοτυπικό σχόλιο, αλλά μου φαίνεται πως και η Chrysler πάει για Falimento!

Εκτίμησή μου, η GM θα φαληρίσει τον Μάιο. Η Chrysler δεν θα τα πάει καλά με την Fiat, και θα πάει για φούντο το Ιούνιο/Ιούλιο. Τα δύο τρίτα της Αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας θα εξαφανιστούν στους επόμενους τρεις με τεσσερις μήνες.

Αποτέλεσμα? Οι πτωχεύσεις απλών ανθρώπων και κατασχέσεις σπιτιών θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί.

Αυτό που όλοι πρέπει να συνηδητοποιήσουμε είναι πως όλα αυτά είναι αναπόφευκτα. Ξοδεύτικαν χρήματα που δεν υπήρχαν... σε όλα τα επίπεδα, από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και τους ιδιώτες. Η τρύπα πρέπει να καλυφθεί, και θα γίνει με πολλές πτωχεύσεις και πολύ νέα εκτύπωση χρήματος, δηλαδή ξευτελισμό (σε μερικές οικονομίες με αργό και σε άλλες με γρήγορο ρυθμό) της αξίας του χρήματος και άνοδο του πληθωρισμού. Δεν υπάρχει ανώδυνο διέξοδο.

Ένα πράγμα πολύ καλό που υπήρχε στην Ελληνική (και Εβραϊκή) κουλτούρα, ήταν που δεν υπήρχε η έννοια της πιστωτική κάρτας. Αν δεν έχεις δεν αγοράζεις. Άλλαξε αυτό στην Ελλάδα δυστυχώς. Όμως είχα την τύχη να μεγαλώσω με αυτό το πολύ καλό σκεπτικό πριν αλλάξουν τα πράγματα και παρόλο που με επιρρεάζει και εμένα επαγγελματικά ο οικονομικός τυφώνας, ποτέ δεν έκανα αγορά με επιτοκούμενο δάνειο (εκτός του σπιτιού).

Πιστεύω ότι δεν πρέπει ο Ομπάμα και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, με ανούσια βοηθήματα να επιβραδύνει το αναπόφευκτό γιατί ουσιαστικά επιβραδύνουν και την ανάκαμψη. Ποιος ήταν ο πολιτικός που είπε, τα ασχημα νέα να τα δίνεις όλα μαζεμένα, όμως τα καλά νέα να τα δίνεις σιγά-σιγά?

Έτσι που πάνε τα πράγματα πιστεύω πως η ανάκαμψη δεν θα έρθει για τα επόμενα 7 με 10 χρόνια. Και κάθε φορά που εμφανίζεται μία μικρή πιθανότητα ανάκαμψης, η τιμή του πετρελαίου αναβαίνει, σημαντικός παράγοντας της σημερινής κρίσης. Αν η Δύση δεν απεξαρτηθεί, τουλάχιστόν μερικώς, από το πετρέλαιο, θα είναι άλλος ένας λόγος που η Δύση θα έρθει σε μία τεράστια εμπλοκή με τις χώρες πετρελαίου.

Θα γνωρίσουμε την κόλαση πριν τον θάνατο!

http://israelyesgr.blogspot.com/

16 comments:

  1. Η εβραικη κουλτουρα ειναι του δανεισμου,απο την εποχη του Σαυλωκ...
    Οι τραπεζες ειναι...σιωνιστικο δημιουργημα.

    Μεσω των τραπεζων,ο φτωχος αποκταει περιουσια.

    Αν οι Εβραιοι ,σαν λαος, ακολουθησουν "χωριατικη " αντιληψη περι μη δανεισμου,τοτε οι αντισημιτες θα δικαιωθουν στο μυθο τους,οτι οι Εβραιοι εφτιαξαν τις τραπεζες για να "τα παιρνουν " απο τους αλλους λαους,αλλα οχι μεταξυ τους...

    ReplyDelete
  2. 100 εβραιοι έχουν 100 τραπεζες . 100 ελληνες έχουν το 30% της παγκόσμιας ναυτιλίας . όλοι οι εβραίαοι είναι τραπεζιτες όλοι οι έλληνες έχουν πλοία . ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΩΤΕΡΑ . Που εισαι Μπεναρόγια. για τον ελευθερο χρόνο διαβαζω

    Συγγραφέας: Ilicak Sukru, Αγγελοπούλου Μαρίνα

    Έλληνες και Εβραίοι εργάτες στη Θεσσαλονίκη των νεότουρκων
    Υπότιτλος Ο εβραϊκός σοσιαλισμός στην οθωμανική Θεσσαλονίκη: Ζητήματα σχετικά με την απεργία των Ελλήνων σερβιτόρων στη Θεσσαλονίκη του 1908
    Περιγραφή
    Στα ταραγμένα Βαλκάνια των αρχών του 20ού αιώνα, η Μακεδονία είναι πεδίο έντονων κοινωνικών και εθνικών ανταγωνισμών. Η οθωμανική αυτοκρατορία καταρρέει και οι εθνότητες που την αποτελούν προσπαθούν είτε να αυτονομηθούν είτε να ενταχθούν στα αντίστοιχα εθνικά κράτη τα οποία προσπαθούν να αυξήσουν τα εδάφη τους. Για πρώτη φορά, όμως, κάνουν την εμφάνισή τους διεθνιστικές ιδέες που θέλουν να μεταφέρουν τον ανταγωνισμό από το εθνικό επίπεδο στο ταξικό. Ο πόλεμος είναι σκληρός και στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη, η παρουσία της Εβραϊκής κοινότητας έδωσε σε αυτή τη μάχη ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. [...]

    ReplyDelete
  3. Οι Γραικοι εχουν μεγαλη συμμετοχη στην πειρατικη,αλητικη ναυτιλια...

    Η κυριλε ειναι στα χερια Σκανδιναυων...

    ReplyDelete
  4. μπερδεύεσαι καθαρόαιμο

    Μην ξεχνάς και τον Βικτορα Ρέστη

    Shipping is arguably the oldest form of occupation of the Greeks. Greece has the largest merchant marine in the world at 170 mil. dwt, of which 50 mil.t. dwt under the Greek flag.[1] It is the second largest contributor to the Greek economy after tourism and forms the backbone of world shipping. As of 2007, Greek run companies controlled almost 18% of the world's fleet. Its key centers of operation are Pireaus, London and New York. Its fleet flies under a variety of flags, including flags of convenience. However, some Greek shipping is gradually returning to Greece following the changes to the legislative framework governing its operations and the improved infrastructure
    http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_shipping

    ReplyDelete
  5. kati fenete na alazei sto pos oi amerikanoi vlepoun to melon tis perioxis

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=264231&dt=16/04/2009

    Επαφές με τη νέα διακυβέρνηση
    Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, διαμηνύει ο Μίτσελ στο Ισραήλ
    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ είχε την Πέμπτη συνομιλίες στο Ισραήλ και συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας, για πρώτη φορά από τότε που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού τον περασμένο μήνα.

    Ο Τζ.Μίτσελ συναντήθηκε με τον υπερεθνικιστή υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ενώ είχε δείπνο με τον Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος είπε στον Λίμπερμαν ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

    «Η πολιτική των ΗΠΑ επικεντρώνεται στη λύση δύο κρατών που συνυπάρχουν ειρηνικά», δήλωσε ο Τζ.Μίτσελ μετά τη συνάντησή του με τον Λίμπερμαν.

    Νωρίτερα, ο Τζ.Μίτσελ είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ.

    Το βράδυ της Πέμπτης, ο Μίτσελ συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ στο Τελ Αβίβ, ενώ υπογράμμισε τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση της λύσης των δύο κρατών.

    Η εφημερίδα Yedioth Ahronoth, επικαλούμενη αξιωματούχο του Λευκού Οίκου γράφει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επιθυμεί να προετοιμάσει τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ για το θέμα του Ιράν, στηρίζοντας παράλληλα την αποχώρηση των Ισραηλινών εποίκων από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

    «Οι τόνοι ανεβαίνουν» μεταξύ της αμερικανικής και της ισραηλινής κυβέρνησης λόγω διαφωνιών στην προσέγγιση εξεύρεσης λύσης στη σύγκρουση, προσθέτει η ισραηλινή εφημερίδα.

    Ο Τζ.Μίτσελ θα συναντηθεί επίσης με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Γκάμπι Ασκενάζι, την αρχηγό της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι, ενώ θα έχει και μια νέα συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ.
    Την Παρασκευή, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα θα μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και άλλους αξιωματούχους.

    ReplyDelete
  6. parasirome kai xanapostaro :) alla nomizo oti exei endiaferon . mathenoume panta apo tin istoria...

    How Bush's grandfather helped Hitler's rise to power
    http://www.guardian.co.uk/world/2004/sep/25/usa.secondworldwar

    kai vevea den xexnoume

    ReplyDelete
  7. αρχισαν και τα ραντεβουδακια τα παιδια lol
    Mahmoud Ahmadinejad 'willing' to build new relationship with America
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iran/5160272/Mahmoud-Ahmadinejad-willing-to-build-new-relationship-with-America.html
    αρε χουσειν ομορφοπαιδο γαρ
    βαζω και το ακόλουθο για να δίξω ότι και τα υπόλοιπα παιδία είναι σε καλό δρόμο...

    Saudis to review marriage law after 8 year old weds man, 58
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/saudiarabia/5152904/Saudis-to-review-marriage-law-after-8-year-old-weds-man-58.html

    ReplyDelete
  8. Κλασσικο χαρακτηριστικο φασιστικης κακίας η ενοχοποιηση παιδιων λογω των πατερων τους...

    Επιτηδες δεν μπαινω στις παραπομπες διοτι ειναι αντιμπλογκικες...

    Εδω εχουμε μπλογκ,οχι διατριβη...

    ReplyDelete
  9. κυριλέ ναυτιλία ειναι τα κότερα και η βαρκούλες ? αμα βάλεις τα ελληνο-κυπριακά πλοια σίγουρα αύτο είναι χοντρη μπιζνα . δεν είναι κυριλε. αν εξερέσεις την Νορβιγία που κάτι κάνει οι αλλοι κάνουν κρουαζιέρες τις ξανθίες στην βαλτική

    ReplyDelete
  10. στιν παραπομπή εγω-ειμαι-ο-αρχων-και-παντογνώστης αναφέρουμε την πηγή . ώστε να παρει κάποιος περισότερες πληροφορίες και να αξιολογίσει τιν άποψη . τώρα είχα μια σκασιλα αν δεν μπαίνεις στον κόπο.. σου θείξαμε τον προπάπου Χιτλερ ή τον λατρεμένο Θάμνο ? αν θες σου πετάω εδω μια ανάλυση για το πως οι saud έσωσαν τον χρεωκοπημένο Θάμνο όταν προσπαθούσε να βγάλει πετρέλαιο στο Τεξας .. θες να ξέρεις ?

    ReplyDelete
  11. ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνετε

    http://www.inthesetimes.com/issue/25/25/feature3.shtml

    http://www.saudi-us-relations.org/newsletter2004/saudi-relations-interest-08-04.html

    http://www.madcowprod.com/07312007.html

    ReplyDelete
  12. apo to Denver den tous stelnoun sto fegari ?

    ReplyDelete
  13. Όταν ανέφερα για την Ελληνική και Εβραϊκή κουλτούρα περί οικονομικών, εννοούσα σε προσωπικό και ατομικό επίπεδο - όχι σε επιχειρηματικό επίπεδο. Έμαθα να μην αγοράζω αν δεν έχω, και ακόμα και αν έχω να αγοράζω αν χρειάζομαι πρώτα, και δευτερεύων αν θέλω. Πολύ συντηρητικά - ή κάποιος αντισημίτης θα έλεγε, με τσιγκουνιά. Όμως γι' αυτό δεν πάω για πτώχευση σήμερα.

    Τα περί συνδέσεως της Οικογένειας Θάμνοι lol (Bush Family) και πετρελαίων Σαουδικής Αραβίας είναι πολύ γνωστά και παλιά.

    Το άρθρο που μου κέντρισε πιο πολύ την προσοχή είναι για το 8χρονο κοριτσάκι με σύζυγο το 58χρονο παιδόφιλο! Το τραγικό είναι πως το προτώγονο Δικαστήριο έδωσε την ελευθερία στον παιδόφιλο να κάνει σεξ μετά που φτάσει στο puberty - πότε είναι το puberty? όταν έχει την πρώτη περίοδο? δηλ. σε περίπου 4 με 5 χρόνια όταν ο παιδόφιλος θα είναι 63!! θα μπορεί νόμιμα να ακουμπίσει με τα συχαμένα του χέρια ένα μικρό κοριτσάκι!!! που σίγουρα δεν θα ακολουθήσει την διαταγή του δικαστηρίου.

    Αυτοί θέλουν κατευθείαν κρεμάλα.

    Και με κυβερνήσεις σαν και αυτές συνεχίζει η "υπερδύναμη" να συνεργάζεται και προσβλέπει και σε μεγαλύτερη συνεργασία με Τρομοκρατικές οντότητες όπως το Ιράν. Ο κόσμος είναι τρελλός.

    Ο Χάρυ δεν είναι φασίστας. Απλά υποστηρίζει το Ισραήλ, και όπως είπαμε σε προηγούμενα σχόλια, κάθε δράση έχει αντίδραση, και κάθε ακραία δράση έχει ακραία αντίδραση. Τα σχόλια το Χάρρυ αν ακούγονται ακραία, θα δείτε ότι βασίζονται σε αντιδράσεις ακραίων αντι-Ισραηλινών καταστάσεων.

    Στην ακραία περίπτωση του γερο-παιδόφιλου παραπάνω εγώ αναζητώ την ακραία λύση ενός επίπονου και αργού θανάτου. Είμαι φασίστας σκεπτόμενοι όλες τις περιστάσεις?

    ReplyDelete
  14. o kathe enas exei tin apopsh toy . eine sevasti oso akrea kai an eine . den symenei oti yothetite . ekfrazete kai krinete analoga. synfono apolyta me to sxolio-anadimosieysi tou zak cohen . ( perepiptontos o leonard htan ekpliktikos persi to kalokeri ) oso afora tin diaxirish ton oikonomikon bloger exo tin idia apolytos antilipsi kai antimetopisi. kratame 3 eteries xoris pistotikes kartes kai block epitagon .

    ReplyDelete
  15. εγω θα του αφιερώσω το ακόλουθω από τον μεγάλο Καζαντζάκη
    http://www.diaplous.org/library/askitiki.php
    ας κάνει μια εξαίρεση στην παραπομπή . πιστεύω ότι είναι καλό παιδι

    ReplyDelete
  16. σχόλια αμφοτέρων bye-bye όπως το ζητήσατε.

    ReplyDelete