Sunday, April 5, 2009

Μπορεί η Δεξιά/Ακροδεξιά να Φέρει Ειρήνη;

4.3.2009 Άρθρο του Ζαν Κοέν από την Ιστοσελίδα του.

Είμαι βέβαιος πως ο αγαπητός μου φίλος Νικόλας Βουλέλης, και ένας από μόλις τρεις έλληνες δημοσιογράφους που γνωρίζουν τα της Μέσης Ανατολής απέξω και ανακατωτά (οι άλλοι δύο είναι Γιώργος Βλαβιανός και ο Πέτρος Παπακωσταντίνου) θα διαφωνήσει με την ανάλυση μου αυτή σχετικά με την παλαιστινιακή διαμάχη, και φυσικά θα μου πει για πολλοστή φορά ότι είμαι αθεράπευτα ρομαντικός.

Εγώ όμως συνεχίζω και πιστεύω ότι η νέα δεξιά/ακροδεξιά κυβέρνηση των Νετανιάου/Λίμπερμαν όχι μόνο μπορούν αλλά τελικά θα φέρουν, αν όχι την πλήρη ειρήνη, σίγουρα την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, και αυτό για τρεις λόγους: Ο ασυμβίβαστος Λίμπερμαν, Ο Ομπάμα και το Ιράν, η Ε.Ε. και η κρίση.

Ο Ασυμβίβαστος.
Η παγκόσμια ιστορία μας δείχνει πως τους καλύτερους και σκληρότερους συμβιβασμούς τους έκαναν οι ασυμβίβαστοι, και με τον φόβο να ακουστώ σαν σπασμένος δίσκος (ελπίζω η νέοι να καταλαβαίνουν τι εννοώ αφού ξέρουν μόνο από CD) ο υπερεθνικιστής Μπέγκιν παρέδωσε όλο το Σινά στην Αίγυπτο, ο πατέρας των οικισμών Σαρόν έφυγε από την Γάζα και διέλυσε οικισμούς στα Βόρια της Δυτικής Όχθης, ο κουμουνιστοφάγος Νίξον πήγε στην Κίνα και ξεκίνησε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σε εμάς ο χουντικός Μακαρέζος πήγε στην κίνα και άνοιξε αυτήν την αγορά στην Ελλάδα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ρεαλιστές πρώτα και μετά ιδεολόγοι, σε αντίθεση με την λεγόμενη αριστερά που είναι ιδεολόγοι πρώτα και μετά ρεαλιστές. Με άλλα λόγια υποκύπτουν εύκολα σε σοβαρή πίεση.

Από την άλλη όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα με τη αριστερά, η οποία σιγοντάρει ειρηνικές κινήσεις, αλλά δεν έχουν πρόβλημα και με τον λαό. Βλέπετε το σκεπτικό είναι ότι αν αυτός ο ακροδεξιός ή υπερεθνικιστής αναγκάζεται να κάνει πίσω σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη όσο ποιο σκληρός το παίζει το Ισραήλ τόσο το καλύτερο για την υπόθεση της ειρήνης. Γιαυτό και προσωπικά χάρηκα όταν άκουσα τον Λίμπερμαν να λέει πως δεν τον δεσμεύουν προηγούμενες συμφωνίες και ότι δεν θέλει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, διότι όταν έρθει η ώρα των υποχωρήσεων όλοι θα πουν αφού ο τσαμπουκαλής Λίμπερμαν έκανε πίσω σημαίνει πως δεν υπάρχει άλλη λύση.

Ο Ομπάμα και το Ιράν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ομπάμα σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική είναι το Ιράν. Το Ιράν είναι καθοριστικός παράγοντας σε πολλά θέματα αμερικανικού ενδιαφέροντος όπως π.χ. τρομοκρατία, αποχώρηση από το Ιράκ, το θέμα του Αφγανιστάν/Πακιστάν.

Χρησιμοποιώντας τον κλασσικό τρόπο του «καρότου και της ράβδου» ο Ομπάμα θα προσπαθήσει να τα βρει με το Ιράν. Είδη είδαμε διάφορες χειρονομίες καλής θέλησης σε συνεντεύξεις του σε Αραβικά και μη κανάλια, επιστολές κλπ. ενώ σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα διεξάγονται μυστικές συνομιλίες σε διάφορα μέρη του πλανήτη και μάλιστα σε ρυθμό fast forward.

Φυσικά αν αυτά δεν αποδώσουν θα βγάλει τη ράβδο που στην ουσία είναι μία ανοιχτή συμμαχία όλων των Αραβικών κρατών της περιοχής εναντίον του Ιράν.

Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να δείξει στου Άραβες ότι είναι «δίκαιος» δηλαδή να λύσει το παλαιστινιακό. Άλλωστε και το Ισραήλ ακόμα και αν δεν το ενδιαφέρει η ειρήνη με τα Αραβικά κράτη (που το ενδιαφέρει σαν τρελό) θα ήθελε να υπάρχει αυτή η Αραβική συμμαχία εναντίον του Ιράν διότι αυτό του λύνει αρκετά προβλήματα με αυτή τη χώρα και ειδικότερα τα πυρηνικά.

Θεωρείτε ότι ήταν τυχαίο πως η ΗΠΑ δια στόματος Ομπάμα, Κλίντον και Ρότζερ καταδικάσανε, άλλος ποιο κομψά άλλως λιγότερο, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τις επεκτάσεις των οικισμών; Το μήνυμα είναι σαφές: Σταματήστε να παίζετε με τους οικισμούς ή ξεχάστε μας σαν απόλυτοι σύμμαχοι, διότι μάγκες έχουμε και εμείς συμφέροντα στην περιοχή που δεν συμπίπτουν πάντα με τα δικά σας.

Η Ε.Ε. και η κρίση.
Τελευταίος σοβαρός μοχλός πίεσης είναι φυσικά η Ε.Ε. Η Ευρώπη βρίσκετε αυτήν την στιγμή όπως και ο υπόλοιπος κόσμος σε μία μεγάλη οικονομική κρίση με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες αν δεν βρεθεί λύση. Ως εκ τούτου δεν έχει περιθώρια να χάσει έστω και μία αγορά όσο μικρή και αν είναι, πόσο μάλλον τις αραβικές αγορές που είναι από τις πιο υπολογίσιμες.

Είναι τυχαίο ότι ο Σαρκοζί ο οποίος πριν παραχωρήσει την Προεδρία της Ε.Ε. πήρε επάνω του την αναβάθμιση της εμπορικής συμφωνίας Ισραήλ-ΕΕ παρά τις διαφωνίες των υπολοίπων, είπε πριν μερικές μέρες πως αν το Ισραήλ δε πάει στη λύση των δύο κρατών όχι μόνο μπορεί να ξεχάσει την αναβάθμιση αλλά να περιμένει και άλλα προβλήματα στις είδη υπάρχουσες συμφωνίες. Ποιος; ο Σαρκοζί, ο πιo φίλο-ισραηλινός Γάλλος πρόεδρος των τελευταίων 40 χρόνων.

Εχθές Παρασκευή (3.4.) μετά το τέλος της συνάντησης των G20 τόσο η Μέρκελ όσο και ο Μπράουν τηλεφωνήσανε στον Νετανιάου και του είπαν πως στηρίζουν ανεπιφύλακτα τη λύση των δύο κρατών.

Μέχρι και η Τσεχική Προεδρία που ήταν κατά την διάρκεια της κρίσης της Γάζας αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ είπε τα ίδια πριν μερικές μέρες, πράγμα που με κάνει να σκέπτομαι ότι δεν μπορεί να είναι τόσο ηλίθιοι στο Ισραήλ ώστε να ρισκάρουν, σε αυτές τις χαλεπές εποχές, τη οικονομική συνεργασία με τον μεγαλύτερο εταίρο τους.

Είπαμε μπορούν να είναι ηλίθιοι αλλά όχι τόσο.

http://israelyesgr.blogspot.com/

12 comments:

  1. Ο Βουλελης ειναι Σλαυονος/Μακεδονας ( Bula) γραικοποιημενος στη Μυτιληνη ( -ελης),
    Ο Βλαβιανος ειναι μαλλον Ιταλιανος ( Flaviano) & ο Π"κωνσταντινου μαλλον αρβανιτης του Μωρια.

    Απαντες του ειδους του κομμουνιστικου αντιαμερσημιτισμου.
    Αυτα κατ' αρχην,για να καταλαβαινουν οι Εβραιοι τους..."φιλους " τους...

    Οσο για το Σαρκοζι,ειναι μια απιθανη περιπτωση κλασσικιστη φασιστα στυλ Ναπολεοντα (1.57) & οι Εβραιοι δεν εχουν τιποτα να περιμενουν απο δαυτον ή τους Φραγκους ή απο ΕΕ.

    Ειναι ψοφιμια & αδυναμοι,δεν μπορουν ουτε να ωφελησουν ουτε να βλαψουν...

    Η μοναξια του περιουσιου...

    Ειναι μοναχικα στη κορυφη.

    ReplyDelete
  2. Επρεπε να δω τα σχολια με το τουρκοσπορο για να καταλαβω οτι μενεις Αμερικα...

    Σε ποια πολη ?

    Παγενε Μαιαμι,29 ειχε σημερα...!

    ReplyDelete
  3. Είμαι Καλιφόρνια, κανά 2 ώρες από το Σαν Φρανσίσκο. Μετανάστευσα από Ελλάδα όταν κάποιοι Ελβετοί με την δική τους εταιρία στη Αμερική μου πρόσφεραν 9 φορές τον μισθό μου στην Ελλάδα! Αρνήσε κάτι τέτοιο?

    ReplyDelete
  4. Οποιος εφυγε απο τη κωλοχωρα τουτη προκοψε...

    Επρεπε να φευγα στα 18.
    Παντως,καλλιο αργα παρα ποτέ...

    ReplyDelete
  5. Εγώ έφυγα στα 26, με την λογική πως αν δεν πάνε καλά τα πράγματα θα μπορούσα να επιστρέψω οποιαδήποτε στιγμή. Όλα πήγαν καλά και έμεινα.

    Αν πας Αμερική για δουλεία σου εύχομαι καλή τύχη, και αν χρειαστείς τίποτα πληροφορίες για το που να ζήσεις, φόρους, ενοίκια, γραφειοκρατικά, ασφάλεια υγείας (που παρόλο που η τεχνολογία που έχουν είναι καταπληκτική το σύστημα υγείας είναι πολύπλοκο και ακριβό), μπορώ να σου πω πολλά. Αν είσαι άρρωστος και δεν έχεις την σωστή κάλυψη φύγε όσο γινεται πιο γρήγορα.

    ReplyDelete
  6. o filos harry afou perase ta myria osa gennetika test apedixe ston eayto tou oti eine gnisios . gnisios-otitheleinapisteyei. safos kai eime tourkosporos. opos sigoura eime pisidas asyrios frigeas exo kai diafores alles prosmixeis mesa mou. apo aftous tous tourkosporous htan kai oi progonoi mou pou prokopsan edo pou tous erixan . kai o makrinos papous mou o Bodosakis ( eipame eime to genos Athanasiadi) pou estise tin elliniki viomhxania to idio htan . kai h kori mou pou parelase me ton silogo mikrasiaton afto pisteyei oti eine. kitane mono na min stamatisoun na eine anthropoi kai na logizoun kai tous alous san anthropous. kai na exoun ta matia tous anixta gia antrhopous san esena pou se antares xorizoun tous anthropous kai tous stelnoun se kreamatoria. na minoun anthropoi san tous agramatous tou xoriou pou esosan to soi tou bloger pou mas filoxenei. prokopsan vevea kai edo san thn katara . opou na tous rixeis pianei. min pas harry sto amerika. den exeis hairi edo den exeis pouthena . DEN THA XANAMILISO GIA TON EAYTO MOU den eine o skopos tou blog.

    ReplyDelete
  7. Ειμαι...υγιης...

    Αν χρειαστω κατι θα υπολογιζω σε σενα...

    Σκεψου για Μαιαμι...

    27-28 αυτες τις μερες...

    Παραδεισος.

    Διαμερισμα 3/2/2 ,ευθεια θεα κολπος ή ωκεανος στα 500χιλ...

    Στο ΛΑ δινεις 1 εκ & εχεις θεα τα σωβρακα του απεναντι...

    ReplyDelete
  8. Τουρκοσπορε,δεν εισαι ουτε ...Φρυγιος,ουτε Λυδιος,ουτε...μιξολυδιος...

    Οσο για τους Εβραιους που εσωσες,μπορει να εσωζες & Ιταλους,οταν τα εσπασαν με τους Γερμανους.

    Δεν σημαινει οτι τους αγαπας.

    ReplyDelete
  9. Μην τσακώνεστε ρε παιδιά :) Άστα με τα γεννετικά Χαρρυλοτζι, όλοι μπασταρδεμένοι είμαστε. Μέρος της οικογένειάς μου ήρθε από Ισπανία και τα βρήκαν με Εβραίους Ρωμανιότες και κάπου είμαι σίγουρος και με Εβραίους από την Τουρκία, δηλ. Τουρκόσπορους.

    Μια φορά μου λέει ένας Ταξιτζής: από που είσαι? Του λέω από Αθήνα (αφού στην Αθ. γεννήθηκα). Τιιι Αθήνα? μου λέει. Είσαι από κει που είναι ο Πατέρας σου, από που είναι ο πατέρας σου. Θεσ/νίκη του λέω. Ε, τότε από κει είσαι.

    Και σκέφτομαι, γιατί να μην είμαι από κει που είναι η μητέρα μου, και αφού είμαι από κει που ήταν ο πατέρας μου, τότε δεν είμαι από Θεσ/νικη, αλλά είμαι από κει που ήταν ο παππούς μου, αφού ο πατέρας μου θα έπρεπε να είναι από κει που ήταν ο παππούς του κλπ.

    Εάν ζήσω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην Αμερική, από που θα είμαι? :)

    Κανείς δεν "αγαπάει" κανέναν. Συμμαχίες γίνονται ανά τον κόσμο βασισμένες σε προσωρινά συμφέροντα. Οι Εβραίοι διώχθηκαν από την Ισπανία το 14κάτι, όμως στον 2ο ΠΠ ο Δικτάτορας Φράνκο έσωσε πολλούς. Και η Αμερική δεν ήθελε Εβραίους πρόσφυγες στον 2ο ΠΠ, με το ζόρι δέχθηκε όσους δέχθηκε, ενώ τώρα είναι ο καλύτερος φίλος των Εβραίων και του Ισραήλ, και αυτό μπορεί να αλλάξει με τον Ομπάμα. Δεν σημαίνει τίποτα.

    Γι΄ αυτό είμαι σούπερ-κυνικός και βλέπω τα πράγματα ώς έχουν τώρα και στο άμμεσο μέλλον.

    ReplyDelete
  10. Τον τουρκόσπορο καποιος τον έσπειρε . Εσένα φασιστορατσιστομουτρο που μοιράζεις τα εκατομλυρια με το στώμα ξέρει η μαμα σου με ποιόν σε έκανε ? για να ακούσουμε . μην ασχολήσε ρε αλχημιστη . μόνο να μην είναι εβραίος δεν θέλω. θα ντρεπόμουν για τον λαό μου. ζω στην Θεσσαλονίκη ακόμα γιατί κάποιοι σαν αυτόν γλίτωσαν τον πατέρα μου με κίνδυνο της ζωής τους φασισταρίο. γιατί τον αγαπούσαν και μοιραζόταν το ιδιο κομάτι ψωμί . δεν είναι βλέπεις όλοι παραλίδες σαν εσένα . στα καπνομάγαζα της Σαλονίκης μεγάλωσαν και δούλεψαν να μας ζήσουν. γιαυτό ηλίθιε πήρε πόντια γυναίκα μετά αλλίως θα έπερνε βουλγάρα.
    γιατί όπως και αυτός εγώ έχω να χρέως να μην ξεχνώ δύο Ολοκαυτώματα του πατέρα και της μάνας μου. μας εσφαξαν οι τουρκοι μας έσφαξαν οι γερμανοί φασιστα ρατσιστή . κάποιοι έβαλαν την ζωή τους να μας φυλάξουν .ειμαι περίφανος που έχω τον Μαρδοχαίο Φριτζ και τον Δαμασκηνό Παπανδρέου σαν προγόνους .
    Δέν ξεχνάμε ρε αλχημιστή ποτέ.
    Να σε καλά από την Ιερουσαλημ τον Βαλκανίων bloger . Εδώ να δεις θέα . Εδώ και στο Τελ Αβιβ πουθενά αλλού. και να χέρεσαι αγόρι μου ( γιατί μάλλον είσε πολυ μικροτερος) για τον τόπο που σε άντρωσε .

    ReplyDelete
  11. Μια νέα τεχνολογία από τον Ori Allon για Google search engine, με όνομα από την ελληνική μυθολογία, ίσως και το όνομα του.

    Pressed to find a name for his new technology enabling a more accurate Internet search, Israel native Ori Allon looked to Greek mythology. - and perhaps his own name.

    In the few hours he had, Allon opted for Orion, the great hunter, reasoning that his creation was a modernday hunter. He suggested, too, that the contraction of his name was "maybe why I liked it."
    According to Allon, the new Orion allows Google users to conduct "an expert search without having an expert's knowledge." The Australian university where the 29-year old Jerusalemite developed the technology says it has "revolutionized" the search engine.
    http://israelyesgr.blogspot.com/2009/04/blog-post_4398.html#comments

    theo

    ReplyDelete
  12. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1238562918976&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

    ReplyDelete