Sunday, April 26, 2009

Πρέπει Να Υπάρχει Κάποιος Άλλος Τρόπος. Ελληνική-Ισραηλινή-Αραβική Μουσική Ειρήνη.

Πηγή: The Israel Project (TIP)

Το τραγούδι επιλογής του Ισραήλ φέτος για την Eurovision δείχνει την σημαντικότητα της συμβίωσης μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων. Δύο Ισραηλινές γυναίκες – Μιρα Αγουάντ (Mira Awad), μία Αράβας (ή Αράβισα? ποιο είναι το σωστό?) μουσικός και ηθοποιός, και η Νόα (Noa) μία Εβραία τραγουδίστρια Ποπ, - θα τραγουδίσουν ντουέτο στα Αραβικά, Εβραϊκά και Αγγλικά το τραγουδι, «Πρέπει να Υπάρχει Κάποιος Άλλος Τρόπος» (“Einaiych – There Must Be Another Way.”)

Ακούστε/δείτε το YouTube Video ενώ διαβάζετε αυτό το άρθρο.



Ο ετήσιος διαγωνισμός τραγουδιού θα έχει τραγουδιστές από 42 χώρες μέλη του European Broadcasting Union. Η συμβίωση της Νόα και της Αγουάντ, ζωγραφίζεται με τους πρώτους στοίχους, «Τα μάτια σου, αδερφή μου/ Λένε όλα αυτά που η καρδία μου επιθυμεί/ έχουμε φτάσει μακρία/ έναν μακρύ, έναν πολύ δύσκολο δρόμο, χέρι-χέρι.» (“Your eyes, sister/ Say all that my heart desires/ So far, we’ve gone/ A long way, a very difficult way, hand in hand.”)

Παρόλο που οι δύο γυναίκες έρχονται από πολύ διαφορετικά παρελθόντα, η συνεργασία τους στην φετινή Eurovision δείχνει τις προσπάθειες πολλών οργανισμών στο Ισραήλ που προωθούν την ειρήνη και συνεργασία μέσω κοινών έργων όπως κέντρα οικονομικής ανάπτυξης, μετασχολικά αθλητικά γεγονότα, και δίγλωσσα και δικουλτουρικά σχολεία.

“Όλοι είναι υπεύθυνοι να κάνουν κάτι για την ειρήνη και την συμβίωση. Το δικό μας κάτι είναι η μουσικκή.” Είπε η Noa στην εφ. The New York Times. “Έχουμε μια πραγματική φιλία. Βέβαια τσακωνόμαστε. Αλλά η ομορφιά είναι πως δίνουμε ένα παράδειγμα του πως θα ήταν μία συμβίωση.

Η Νόα, είναι γνωστή στο Ισραήλ ως Ahinoam Nini, γεννημένη στο Tel Aviv από γονείς Εβραίους εξώριστους από την Υεμένη, και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια.

Έχει τραγουδίσει με καλιτέχνες όπως ο Stevie Wonder και ο Sting, Η Νόα, επίσης έχει τραγουδίσει με πολλούς Άραβες και Παλαιστίνιους τραγουδιστές. Μιλάει έξω από τα δόντια και υποστηρίζει τον διάλογο, και ήταν η πρώτη Ισραηλινή τραγουδίστρια που προσκλήθηκε να τραγουδήσει στο Μαρόκο.

Η Mira Awad είναι Αράβας Χριστιανή τραγουδίστρια και ηθοποιός που ζει στο Tel Aviv. Είναι από γονείς Άραβες και Βούλγαρους, γεννημένη στο χωριό Raameh που είναι στην περιοχή της βόρεια Γαλλιλέας στο Ισραήλ. Η Awad έχει παίξει σε πολλά θεατρικά έργα Ισραηλινής παραγωγής και έχει ηχογραφήσει τραγούδια με πολλούς γνωστούς Ισραηλινούς μουσικους.

Τα νέα για την συνεργασία στην Eurovision συνέπεσαν με την επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα ενάντια στην υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Η Awad κατηγορήθηκέ από τους Παλαιστίνιους, γιατί επέλεξε να αντιπροσωπεύσει το Ισραήλ στον διαγωνισμό. Ο Παλαιστίνιος Οργανισμός για το Μποϊκοτάρισμα των Ισραηλινών Ακαδημαϊκών και Κουλτούρας έστειλε ανοιχτό γράμμα στην Awad «να μήν πάρει μέρος στον διαγωνισμό αντιπροσωπεύοντας το Ισραήλ»

Η Noa και η Awad πρωτοδουλέψαν μαζί το 2002 που η 2η Παλαιστινιακή intifada βρισκόταν στο ύψηστο σημείο για να ασχοληθούν με το διάλογο μέσω του τραγουδιού των Beatles’ “We Can Work It Out,” το οποίο τραγουδίστηκε στα Αραβικά και στα Εβραϊκά.

Υ.Γ. Ισραελμαν. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η Awad είναι Αραβας ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ – όχι Μουσουλμάνα, που έχει τεράστια διαφορά. Οι Παλαιστίνιοι Μουσουλμάνοι είναι ειδική κάστα, και είναι η κύρια πηγή του προβλήματος. Οι περισσότεροι μετριοπαθής Παλαιστίνιοι που θέλουν ειρήνη με το Ισραήλ είναι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί.

Ελληνική Μουσική:
Ο φίλος του μπλογκ Αλχημιστής πρότεινε δύο ιντερνερτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν από το Ισραήλ.

Είναι γεγονός πως όταν πάει κάποιος στον Ισραήλ είναι πολύ συνήθες να ακούσεις Ελληνική μουσική και τραγούδια.

Η Ελληνες τραγουδιστές πάντα περνάνε από Ισραήλ όταν κάνουν περιοδία και έχει γίνει χαμός με τις παραστάσεις των Βίκυ Μοσχολιού, Νταλάρα και Άννα Βίσση.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν όμως περισσότερα κοινά συμφέροντα εκτός από την μουσική, αλλά αυτά αναλύονται στο μπλογκ, και περισσότερο από τον αναγνώστη Αλχημηστή σε πολλά σχόλιά του.

Οι σύνδεσμοι παρακάτω είναι τα δύο ιντερνετικά ραδιόφωνα τα οποία θα πρέπει να αρχίζουν να παίζουν αμέσως όταν μπείτε στα σάιτ. Παρατήρησα πως δουλεύουν αν μπείτε με Internet Explorer. Αν μπείτε με Firefox δεν δουλεύουν (ή εμένα μου λείπει κάποιο add-on για το Firefox)


Ηλιος Ράδιο (iliosradio)
και Ραδιο Γειά σου (radio-yasoo)


http://israelyesgr.blogspot.com/

8 comments:

  1. Για να ειμαστε ακριβοδικαιοι,το προπαγανδιστικο επιχειρημα του Ισραηλ στηθηκε αδικα...

    Εφοσον σχεδον ολοι οι Παλ ειναι μωαμεθανοι,επρεπε να βρισκαν μια τετοια,αν δεν υπαρχει, τοτε να μη κανουν θεατρινισμο...

    Λαθος κινηση & για αλλο λογο. Το Ισραηλ δεν θα το εχουν συνεταιρικα Εβραιοι & λοιποι.
    Ο καθενας το μαγαζι του.
    Στο Ισραηλ μονο Εβραιοι,σε μελλοντικο Παλ κρατος μονο Παλ...

    Πρεπει να γινω πολιτικος συμβουλος στην Ισραηλινη Κνεσετ...

    ReplyDelete
  2. Συμφωνώ απόλυτα στο "Το Ισραηλ δεν θα το εχουν συνεταιρικα Εβραιοι & λοιποι." Φυσικά δεν εννοούσα, και δεν νομίζω πως οι τραγουδίστριες της Eurovision εννοούν πως πρέπει το Ισραήλ να το έχουν συνεταιρικά.

    Ναι, Παλαιστίνιοι στην Παλαιστίνη και Εβραίοι στο Ισραήλ, αλλά όσοι μή-Εβραίοι ζουν στο Ισραήλ και (αν ήταν ποτέ δυνατόν) όσοι Εβραίοι ίσως κάποια μέρα ζήσουν στην μελλοντική Παλαιστίνη, θα πρέπει να μπορούν να συμβιώσουν.

    Ίσως αυτό να είναι ουτοπία - τουλάχιστον έτσι φαίνεται τώρα, με τα σημερινά δεδομένα - και ας λένε τα τραγούδια κουμπαγιά :)

    Το Λικούντ θα σε δεχόταν :)

    ReplyDelete
  3. Και ο Μπαρακ θα με δεχοταν,εχει φαει Φενταγιν απο 21 χρονων ( δες " Μοναχο " Σπηλμπεργκ)...

    Τσεκαρισε νομο για οπλοφορια...

    Προσεχε γιατιο πλακωνει...γουρουνογριππη απο Μεξικο...

    ReplyDelete
  4. Το είδα το "Μόναχο". Καταπληκτική ταινία. Τότε ο Μπαράκ ήταν νέος με αρχίδια, τώρα ίσως έχει γίνει αρχίδια γέρος :) Ντροπή, πλάκα κάνω, έκανε καλή δουλειά στην Γάζα.

    Γουρούνια, πουλιά, κότες, ψάρια... αυτά θα μας φάνει, όχι οι Ισλαμιστές :)

    ReplyDelete
  5. ante kai rambo 5 prosexos . ti na to kaneis re kota to oplo ? esy kathese sto greece min tixon se graposoun kai ypiretiseis . xereis 1 mina kathe xrono . tha pas esy fantaros xamene

    ReplyDelete
  6. Ανωνυμε,πες & αλλα,εχεις πλακα...

    ReplyDelete
  7. Ο Ανώνυμος είπε και κάτι άλλες χοντράδες στο προηγουμενο ποστ (αν είναι ο ίδιος). Βούρκος.

    ReplyDelete
  8. ti na po . ntithike enas edo vasilias forese poupoula dikase olo ton kosmo agorase kai ena oplo skotose osous den tou aresoun vgike vouleytis . kai den kounithike apo tin karekla tou. oute apo tin xoera pou misei kai ego den xero giati kouniete .allo ti tha doume . ante kai sympanarxis. milame na kles apo ta gelia.

    ReplyDelete